Karosa chce letos na Slovensku prodat 110 až 120 autobusů

Český výrobce autobusů Karosa chce letos na Slovenku prodat 110 až 120 vozů a udržet si tak nejméně 50procentní podíl na zdejším trhu. Karosa předpokládá, že z tohoto počtu bude zhruba 60 procent meziměstských autobusů, asi 22 procent linkových a 18 procent vozidel pro městský provoz. Novinářům to ve středu na autosalonu v západoslovenské Nitře řekli představitelé společnosti.

"Již několik se držíme na Slovensku s podílem kolem 50 procent a letos bychom rozhodně pod 50 procent klesnout nechtěli," řekl ČTK obchodní ředitel Karosy Petr Rusek. Celkový prodej Karosy by se podle Ruska měl v příštím roce "výrazně zvednout". Společnost totiž předpokládá vstup na nové trhy - zejména do Polska. Autobusy z Vysokého Mýta se podle zástupců firmy dobře prosazují na trzích Evropské unie. Například ve Francii Karosa prodala až 68 procent ze všech školních autobusů, rozvíjí se také export do Itálie, Německa, zemí Beneluxu a první Karosy je možné vidět například ve Švýcarsku.

Tradiční český výrobce autobusů Karosa je součástí holdingu Irisbus, jehož jediným vlastníkem je od prosince loňského roku společnost Iveco. Karosa se součástí holdingu stala v roce 1993 díky privatizaci firmou Renault. Irisbus je druhým největším producentem autobusů v Evropě, jeho tržní podíl přesahuje 25 procent a ročně vyrobí zhruba 10.000 autobusů. Karosa letos do zahraničí vyvezla přibližně 71 procent své produkce.