Premiér Špidla přesvědčoval Lotyše ke vstupu do Evropské unie. Ti se ho ptali i na české pivo

Český premiér Vladimír Špidla ve středu přesvědčoval lotyšské studenty, důchodce i lidi střední generace, že vstup do Evropské unie nebude pro jejich zemi znamenat ztrátu národní suverenity. V městečku Dobele, ležícím 80 kilometrů od hlavního města Rigy, řekl místním obyvatelům, že v žádné jiné organizaci nemají malé státy takový vliv, jako právě v EU.

Lidé se předsedy české vlády ptali na klady a zápory evropské integrace, zajímali se o to, kdy hodlá Česko zavést euro nebo jak je to s vývozem českého piva do zahraničí. K uvolněné atmosféře přispěl i Špidla, který přítomným vyprávěl o knížkách Bohumila Hrabala. Když se mluvilo o pivu, prohlásil, že je docela dobrým znalcem tohoto pěnivého moku.

Lotyše čeká referendum o vstupu do unii tuto sobotu jako poslední z obyvatel kandidátských zemí. Velká část veřejnosti se obává, že sotva se Lotyšsko dostalo z područí sovětské moci, má vstoupit do jiného nadnárodního celku. Průzkumy zatím uvádějí, že ano EU chce v plebiscitu vyjádřit jen kolem 50 procent voličů. V českém referendu bylo pro vstup 77 procent hlasujících.

Špidla prohlásil, že srovnávat Sovětský svaz s Evropskou unií je mylné. EU je mezinárodní dohoda založená na jednoduchém principu, že některé věci je lepší dělat společně než každý sám. Právě pro Česko a Lotyšsko, menší evropské státy ležící mezi silným Německem a Ruskem, země s podobnou historickou zkušeností, je členství v takovém uskupení jedinečnou příležitostí, řekl premiér. "Evropská unie samozřejmě není rájem na zemi a nevyřeší všechny problémy, ale když sečtete plusy a minusy, je vstoupit lepší než zůstat mimo," prohlásil v zaplněném sálu kulturního domu. Po hodinové diskusi ho obyvatelé okresního města odměnili potleskem, na památku dostal knihu a květiny.