Možný nový ministr spravedlnosti Čermák je respektovaným advokátem

Nástupcem Pavla Rychetského v čele resortu spravedlnosti by se mohl stát bývalý šéf advokátní komory Karel Čermák. Zkušený advokát Čermák ve středu potvrdil, že jej premiér Vladimír Špidla s nabídkou vládní funkce oslovil. Zároveň připustil, že je ochoten ministerské místo převzít. Čermák, který podle publikace Kdo je kdo nikdy nebyl členem žádné politické strany, byt se mohl stát vedle ministra obrany Miroslava Kostelky druhým nestraníkem Špidlova koaličního kabinetu.

Někdejší předseda České advokátní komory nyní působí v pražské advokátní a patentové kanceláři Čermák Hořejš Myslil. Jeho oborem je především právo duševního vlastnictví, patenty, ochranné známky, arbitráže, mezinárodní právo a smlouvy. Čermák je také rozhodcem u mezinárodního arbitrážního soudu ve Vídni a u Obchodní a průmyslové komory ČR v Praze, působí i jako soudní tlumočník angličtiny a němčiny.

Nedávno o Čermákovi média spekulovala v souvislosti s uvolněnými místy ústavních soudců. Sám Čermák deníku Právo přiznal, že úvahy o jeho možném navržení na ústavního soudce již slyšel, "nešlo však o žádné oficiální oslovení". "A pokud bych snad nabídku dostal, odmítl bych ji," řekl Čermák listu bez bližšího vysvětlení. Uvedl ale, že pro ústavního soudce je nezbytný "nadhled, schopnost interpretace pozitivního práva z hlediska filozofických, světonázorových zásad". Uznal, že právě u obhájců je poněkud obtížnější tento požadavek naplnit, neboť "advokát slouží svému klientovi a v zásadě je vždy spíše pozitivním právníkem".