Mírovskou věznicí otřásala tvrdá muzika, zahráli i místní rockeři

Věznicí Mírov na Šumpersku v sobotu otřásala tvrdá muzika. Za zdmi jednoho z nejtěžších českých nápravných zařízení v Česku se totiž uskutečnil první ročník rockového festivalu, který společně s vedením věznice uspořádala olomoucká redakce Českého rozhlasu. Vedle pozvaných kapel na akci vystoupila i vězeňská kapela The Striker. "Festival jsme uspořádali na popud vězňů. Na Mírově se sice už konalo hodně kulturních akcí, ale koncert tvrdé rockové a metalové muziky vězňům chyběl. O pomoc požádali mne, coby jednoho z autorů rockového týdeníku Rockle Českého rozhlasu Olomouc," řekla ČTK moderátorka pořadu Rockle Šárka Rusnáková. Zájem rozhlasu věznice podle vychovatele zařízení Petra Havelky uvítala. Hudba prý pomáhá vězňům odpoutat se od každodenního života v nápravném zařízení. "Pokud ji provozují, je to pro ně určitý ventil emocí, smutku a pocitů, pokud ji poslouchají, je to prostředek k uvolnění," řekl Havelka. Přehlídky se podle něj mohlo zúčastnit 45 odsouzených. Pokud by ale věznice vyhověla všem zájemcům, počet návštěvníků festivalu by byl dvojnásobný. V káznici je asi 300 vězňů. V sále nápravného zařízení se vystřídaly metalová skupina Dying Passion z nedalekého Šumperka, hard rocková kapela Drift z Jindřichova a formace, kterou před časem založili sami vězni.

Mírovské nápravné zařízení, ve které si odpykávají tresty i doživotně odsouzení lidé, bývá častým dějištěm kulturních akcí. Každoročně se zde koná přehlídka umělecké činnosti vězňů a Mírovem čas od času zní také blues profesionálů i místních skupin, které vystupují v rámci jednoho z největších středoevropských bluesových festivalů Blues Alive.

Věznice Mírov sídlí v areálu hradu, který nechal ve 13. století vybudovat olomoucký biskup Bruno ze Schaumburku. Státním vězením se stal v roce 1855. Za druhé světové války vězení využívalo gestapo a v 50. letech do nápravného zařízení umísťoval komunistický režim československé vojáky sloužící za druhé světové války na západních frontách, nepohodlné politiky a kněží. Na Mírově byl vězněn například básník Jan Zahradníček a bývalý prezident ČSSR Gustáv Husák. Před třemi lety Mírov zviditelnil dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který z nápravného zařízení uprchl.