Stav Fischerových firem zkoumají skupiny Penta a Atlantik FT

Jedním z těch, kdo může impérium Václava Fischera udržet pohromadě, je česko-slovenská finanční skupina Penta. Druhým zájemcem je český ropný a plynařský magnát Karel Komárek, který ovládá společnost Atlantik finanční trhy. Píše to Mladá fronta DNES.

Penta podle deníku zahájila ve Fischerových společnostech hloubkovou kontrolu a během několika dní by mělo být jasné, zda poskytne peníze nutné k záchraně. Jednání listu potvrdil Marek Dospiva z Penty, která se v ČR zabývá hlavně obchody s pohledávkami. Dospiva ale neuvedl nic bližšího, než že společnost analyzuje investici do Fischerových firem.

Rovněž skupina Atlantik Fischerovy firmy zkoumá a jedná o možné účasti na řešení krize, dodává deník. Atlantik pro svého majitele Komárka hledá investiční příležitosti, poznamenává MfD. Šéf firmy Miroslav Vyhnal však listu sdělil pouze to, že jednání jsou v počátcích.

Mluvčí Václava Fischera Věra Kudynová listu odmítla sdělit jakékoli bližší podrobnosti k jednáním o vstupu partnerů do skupiny. "Dnes jméno investora nepadne a nechci odhadovat, kdy to bude. Je ovšem v našem vlastním zájmu, aby to bylo co nejdříve," řekla Kudynová v pátek. Ve hře o Fischerovy firmy bylo několik zájemců. S Fischerem podle médií již od června nejedná největší evropská cestovní kancelář TUI. Právě o ní se nejčastěji hovořilo jako o možném investorovi. Rozhovory s Fischerem podle svého mluvčího Markuse Ruedigera nyní nevede ani další evropský hráč, Thomas Cook, AG. Zájem nemá ani tuzemská finanční skupina PPF. Podle některých zdrojů z oblasti cestovního ruchu mohou být informace o jednání s investory jen snahou získat čas a uchlácholit věřitele.