Fischer má problémy

Vaclav Fischer, foto: CTK

Je doba dovolených a statisíce lidí míří na dlouho očekávanou dovolenou. Třeba k moři. Stalo se už takovou nemilou tradicí, že právě v této době, uprostřed léta, se cestovním kancelářím v Česku častou houpe půda pod nohama. Tentokrát se do problémů nedostal nikdo menší než cestovní kancelář Fischer. Více v rubrice Jaromíra Marka.

Vaclav Fischer,  foto: CTK
Cestovní kancelář Václava Fischera představovala až dosud jakýsi "americký sen" po Česku. Václav Fischer, vybudoval v německé emigraci jednu z největších tamních cestovních kanceláří Fischer Reisen. Po roce 1989 se vrátil do vlasti a vytvořil zde obří cestovku, která porářela i tradiční Čedok. Společnost Fischer byla a je největší cestovkou v zemi. Ročně obslouží 180 tisíc klientů. Václav Fischer se etabloval nejen jako úspěšný podnikatel, ale i jako politik. Dva roky byl nezávislým senátorem a dlouho se o něm zcela vážně uvažovalo jako o kandidátovi na prezidenta. Jako blesk z čistého nebe přišla minulý týden zpráva o tom, že třem jeho největším věřitelům už došla trpělivost kvůli nesplácení úvěrů a dluhů a požádali soud o exekuci. Exekutoři už skutečně začali majetek Václava Fischera sepisovat. Komerční bance, Českým aeroliniím a České správě letišť dluží Fischerovy firmy na půl miliardy korun. Podle Václava Fischera ale není důvod k panice.

"Naše společnosti jsou už několik let ziskové, ale stále s sebou táhnou ztrátu z roku 2000. Vzhledem k tomu, že jsme museli zaplatit na úvěrech 400 mil korun, dostali jsme se do problémů s platbami některých faktur. Ta dnešní situace, která vznikla byla podle mě zbytečná. My jsme intenzivně a průběžně informovali naše věřitele o tom, jak naši situaci řešíme."

"To je tvrzení pana Fischera. Za České aerolinie to, vzhledem k dobrým vztahům s našimi partnery, nechci v tuto chvíli komentovat"

Říká mluvčí Českých aerolinií, které jsou jedním z věřitelů, Dan Plovajko. Faktem je, že první signály o tom, že se s Fischerovým cestovním impériem něco děje, přišly letos v zimě. Tehdy vyšlo najevo, že cestovní kancelář nemá uzavřenu zákonnou pojistku proti krachu. Finanční potíže Fischerových firem, do kterých již nastoupili nucení správci a začali zabavovat majetek, zatím provoz největší tuzemské cestovní kanceláře Fischer nijak neovlivnily. Faktem ale je, že poptávka po jejích zájezdech začíná klesat Václav Fischer usilovně hledá způsob, jak svoji kancelář zachránit. Podle všeho by zadluženou cestovní kancelář Václava Fischera mohla spasit společnost Atlantik finanční trhy, patřící jednomu z nejbohatších Čechů Karlu Komárkovi. Atlantik FT smlouvu chce do vstoupit do Fischerových firem i kapitálově. Má však jednu podmínku: skončení exekuce. Vše je nyní na věřitelích, jestli na exekuci budou trvat. Ti jsou ale ve svých stanoviscích velmi opatrní. Více mluvčí ČSA Dan Plovajko.

"Potvrzuji, že jsme dostali nabídku na vyrovnání od společnosti Atlantik FT a nyní ji zkoumáme. Naše společnost má smluvní vztah se společností Fischer Air. To je jediná společnost z portfolia pana Fischera, se kterou máme obchodní vztah."

Budoucnost obří cestovní kanceláře Václava Fischera nyní závisí především na Komerční bance, která Fischerovi poskytovala úvěry a právě této bance dluží Fischer nejvíc.

Na celé kauze Fischer je alarmující fakt, že míří přímo do srdce byznysu cestovních kanceláří. Firma Fischer platila v Česku ještě donedávna za garanta jistoty a stability. Po sérii krachů řady cestovních kanceláří se na ni obracela řada klientů právě s vidinou jistoty. Více Václav Fischer.

"Chtěl bych upozornit na to, že pokud by došlo k ukončení cestovní kanceláře Fischer nebo letecké společnosti Fischer air, byl by to tak závažný případ, že by mohl paralyzovat cestovní ruch v celé ČR i ve střední Evropě."

V tom má Fischer nejspíš pravdu. Byť se Asociace cestovních kanceláří České republiky bouří a tvrdí, že trh cestovního ruchu by byl stejný i po pádu Fischera, není to pravda. Velkým cestovkám přinesly problémy společnosti Fischer nové klienty, nicméně nejistota kolem největší české cestovky hýbá trhem už nyní. Více Vladimír Kočí, majitel cestovní kanceláře Travel Support.

"Situace okolo CK Fischer se promítá i do života naší cestovní kanceláře, byť s kolegou Fischerem nemáme nic společného. Klienti volají, ptají se, zda pokračujeme v činnosti, jestli se zájezdy, které jsou už dlouho naplánovány, pojedou. Nejistota na trhu je citelná."

Myslíte se si, že případný krach CK Fischer by znamenal velký otřes na trhu cestovního ruchu v celé ČR a, jak říká sám Václav Fischer, i na trhu v celém středoevropském prostoru?

"Nevím jak ve středoevropském prostoru, ale v České republice určitě. Už teď vidím, že nejistota v chování klientů je den ode dne větší."