Newton IT: Média se zajímala hlavně o Špidlu a Klause

Premiér Vladimír Špidla a prezident Václav Klaus byli ve třetím červencovém týdnu nejčastěji zmiňovaní politici v médiích. Ta se zajímala také o poslance ČSSD Josefa Hojdara, který vystoupil z parlamentní frakce své strany, a dále o exprezidenta Václava Havla a ministry financí Bohuslava Sobotku, zahraničí Cyrila Svobodu a zdravotnictví Marii Součkovou. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Newton Information Technology (Newton IT).

O Špidlu se média zajímala hlavně kvůli jeho návštěvě v USA a výběru nového ministra spravedlnosti za Pavla Rychetského, jehož Senát doporučil, aby se stal ústavním soudcem. Špidla se dostal do centra pozornosti také kvůli schvalování reformy veřejných financí a jeho reakci na to, že prezident Klaus vetoval vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

Právě tento krok, ale i setkání s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem a jeho zdravotní problémy byly důvodem toho, proč se média zajímala o Klause. Na Hojdara se zase jejich pozornost soustředila kvůli tomu, že vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, a zbavil tak vládní koalici těsné většiny, kterou dosud měla ve sněmovně. Hojdar svým krokem protestoval proti špatné komunikaci mezi vládou a poslanci ČSSD a proti vládní reformě veřejných financí, která podle něj není v souladu s programem ČSSD.

Zájem médií o Havla souvisel s tím, že dostal nejvyšší americké civilní vyznamenání Medaili svobody. Média také psala o jeho očekávané účasti na pražském koncertu kapely Rolling Stones.