Vláda si ve sněmovně opět vyzkouší, jak je vládní koalice pevná

Další zkouška pevnosti 101členné vládní koalice čeká kabinet v úterý při hlasování sněmovny o tuctu reformních zákonů. Poslanci z vládního tábora naznačují, že hlasování bude těsné, ale kabinet se zákony v prvém sněmovním čtení uspěje. Klíčové zřejmě bude až projednávání předloh v dalších čteních. Mnoho poslanců chce totiž drobnými návrhy měnit nastavené parametry, což může vyváženost reformy rozkolísat a reformu zhatit.

Vláda chce reformu prosadit ve znění, v jakém ji předložila. Premiér Vladimír Špidla již několikrát naznačil, že kabinet považuje reformu za prioritu, s níž spojil svou další budoucnost. V případě neúspěchu chce ministerský předseda podat demisi.

Vládní představy se ale mnohým koaličním poslancům nelíbí. Nejsilnější tábor rebelů je ve Špidlově ČSSD. Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl v rozhovoru s ČTK připustil, že někteří sociální demokraté se budou v další fázi jednání snažit vládní návrhy upravit do takové podoby, s níž vláda nepočítá, ale které jsou podle rebelů v souladu s volebním programem. Ibl očekává, že s pozměňovacími návrhy přijdou i komunisté. Poslanci všech tří koaličních stran se ještě v úterý dopoledne sejdou, aby si těsně před hlasováním vyříkali své názory na reformu.

Nerozhodnutých poslanců ČSSD je asi deset. Patří mezi ně například poslanec a bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Kritizuje zvýšení daní na ekologické výrobky a omezování podpory stavebního spoření. Při úterním jednání klubů by měl své stanovisko oznámit i poslanec ČSSD Karel Šplíchal. Pozměňovací návrhy však asi nebudou jen doménou některých sociálních demokratů či komunistů. Unionistka Hana Marvanová ČTK řekla, že také ona bude zřejmě chtít některé věci ve druhém a třetím čtení změnit. Vadí ji, že vládní předloha novely zákona o účetnictví nutí malé a střední podnikatele přejít z jednoduchého na podvojné účetnictví. Ve svých důsledcích by to podle ní dohnalo některé podnikatele ke krachu. Unionistka dopředu varovala vládu, že nehodlá hlasovat pro státní rozpočet se schodkem 118 miliard korun.

Jednoznačně se zatím k reformě staví jen poslanci ODS. Pro reformu prý hlasovat nebudou a nepokusí se ji ani modifikovat. Očekává se, že v úterý zveřejní vlastní alternativní reformu. Odlišný postoj zvolí komunisté. V prvém čtení pomohou vládě jen u zákonů, které omezují platy ústavních činitelů. Ostatní zákony nepodpoří, ale další práce na nich se prý budou účastnit.

Reformou chce vláda během tří let uspořit asi 200 miliard korun ve výdajích a více než 70 miliard korun získat z vyšších daní. Vypracovaná reforma je úzce svázána se základními údaji státního rozpočtu na příští rok. Vláda již oznámila, že schodek bude 118 miliard. Stanovila i výdajové stropy jednotlivých resortů.