Svoboda jednal v Jeruzálémě se Šaronem

Izraelský premiér Ariel Šaron na úvod nedělního setkání s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou ocenil dobré izraelsko-české vztahy a jejich dlouhou historii. Vyjádřil naději, že Svobodova návštěva dále posílí vztahy Izraele s Českou republikou i s Evropou. Svoboda, který se sešel také s ministrem hospodářství Ehudem Olmertem a mluvil s ním o možných společných projektech v Iráku, se při setkání se Šaronem zaměřil i na prosazování prodeje českých letadel a nákladních vozů.

Svoboda při setkání uvedl, že ČR je schopna dodat Izraeli výcvikový vojenský letoun L-159. Ariel Šaron prohlásil, že o tom bude mluvit s ministrem obrany, takže tady je možná šance, řekl později Svoboda českým novinářům.

Hovořil se Šaronem i o možných dodávkách nákladních automobilů Tatra pro izraelskou armádu. To by byl společný projekt Izraele, ČR a USA, dodal ministr.

Podle Svobody Šaron oceňuje úlohu ČR, kterou hraje "nejen na půdě OSN, ale i obecně v boji proti terorismu a v podpoře mírového procesu".

Český ministr při své návštěvě regionu tentokrát jedná jen s izraelskou stranou, a nikoliv s Palestinci.

Svobodovo rozhodnutí sejít se jen s izraelskými politiky ocenil dnes ráno také izraelský vicepremiér a ministr hospodářství Ehud Olmert. Naprostá většina zemí Evropské unie se drží politiky navštěvovat představitele Izraele i Palestinců.