Rodiče iráckého hocha chtějí další léčbu, nemá ji ale kdo platit

Rodiče malého iráckého chlapce Hasana chtějí, aby se dále léčil v České republice. Příští úterý by měl podle matčiny sestry Sundus Chaláfové absolvovat první z rehabilitací v motolské nemocnici v Praze. Není však jasné, kdo bude návštěvy v nemocnici platit. Lékaři totiž trvají na tom, že Hasan, který trpí dětskou mozkovou obrnou, zatím další léčbu nepotřebuje. Rehabilitace by tedy měli platit sami rodiče, ti však peníze nemají. Navíc nevědí, zda jim budou prodloužena víza.

Sundus ve čtvrtek řekla, že Hasan by měl docházet na rehabilitace dvakrát týdně. Podle odborníků však stačí, aby matka s dítětem cvičila sama a za rok s ním přišla na kontrolu. Pokud tedy rodiče trvají na rehabilitaci v nemocnici, měli by si ji sami zaplatit. Oni naopak doufají, že péči uhradí ministerstvo zdravotnictví, které platilo první chlapcův pobyt.

Podle Jaromíra Morávka z tiskového oddělení nemocnice by sice v tomto případě mohli lékaři malého pacienta odmítnout, protože rozhodně nepotřebuje akutní péči, s největší pravděpodobností se to však nestane. "Dluhy, které nemocnice má z pobytu různých cizinců, svědčí o tom, že naši lékaři neumějí odmítnout pacienta, jako třeba v Německu," řekl Morávek. Nemocnice se tedy s dotazem, kdo za Hasana zaplatí, obrátí na ministerstvo také.

Případ malého iráckého chlapce a jeho matky vzbudil rozruch počátkem dubna, kdy nebyli vpuštěni do země kvůli válce v Iráku. Později víza dostali a Hasan se nejprve léčil v motolské nemocnici a poté v teplických lázních.