Petr Pithart: Schůzka u Klause by mohla být věnována změnám Ústavy

Předseda Senátu Petr Pithart očekává, že ohlášená schůzka nejvyšších ústavních činitelů, kterou svolává prezident Václav Klaus, by mohla být mimo jiné věnována diskusi o případných změnách Ústavy. Sám ale případné ústavní změny předběžně nepovažuje za nejvhodnější řešení vzniklých problémů. "Předběžně nevidím takovou potřebu. Ústava jsou základy domu, a ne nábytek v horním pokoji, který se přestavuje podle toho, jak se to hodí," řekl ČTK Pithart.

Schůzka svolávaná Klausem souvisí mimo jiné s debatou politiků o restitucích, kterou vyvolal nedávný rozsudek v případu Františka Oldřicha Kinského. Šlechtic se soudí o majetek zabavený po válce na základě Benešových dekretů. Politici se obávají, že Kinského soudní úspěchy prolamují prezidentské dekrety i restituční hranici 25. února 1948. Pithart nevyloučil, že se účastníci schůzky u Klause dotknou i případného odškodnění sudetských Němců. "Já jsem pro to, aby se samozřejmě hovořilo o všem," řekl.

Politici již zadali právníkům, aby posoudili, zda současná situace vyžaduje ústavní změny. Hlavně menší strany si ale od takového řešení drží odstup a například i premiér Vladimír Špidla soudí, že nynější zákony jsou dostatečné. Minulý týden přitom Úřad vlády v tiskové zprávě uvedl, že premiér požádal ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, aby zahájil i práci na vhodné novele Ústavy tak, aby restituční hranice nebyla obcházena.