Nečas: Sjednocení právního názoru ukládá Nejvyššímu soudu zákon

Sjednocení právního názoru v restitučních sporech ukládá Nejvyššímu soudu zákon o soudech a soudcích a česká ústava, řekl v diskusním pořadu televize Nova místopředseda ODS Petr Nečas. Kvůli zformulování jednotného stanoviska, jak mají soudci postupovat v restitučních sporech, se chce na Nejvyšší soud obrátit ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. "Jsem přesvědčen, že jedním ze základních úkolů Nejvyššího soudu je sjednocovat rozhodování soudů, aby ve stejných nebo podobných případech ta rozhodnutí nebyla diametrálně odlišná," uvedl Nečas. Dodal, že pokud by tak Nejvyšší soud nepostupoval, znamená to, že neplní svou funkci.

Nečasův protihráč v diskusi, vicepremiér a šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš, však varoval před tím, aby politici soudcům cokoli doporučovali. "Je na soudu, aby určil, zda panu Kinskému patří to či ono," namítl Mareš. Dodal, že i některé výroky jeho kolegů z vlády na toto téma mu proto přijdou podezřelé.

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera již dříve uvedl, že soud nemůže nařídit, jak o restitucích rozhodovat. Problémem se může zabývat jen tehdy, pokud by objevil dva zcela rozdílné rozsudky. Mohl by v takovém případě zvážit, který považuje za správný, ale je pouze na nižších soudech, zda by k jeho názoru přihlédly. Debatu o restitucích vyvolal nedávný rozsudek v případu šlechtice Františka Oldřicha Kinského, který se soudí o majetek zabavený po válce na základě Benešových dekretů. Politici se totiž bojí, že Kinského soudní úspěchy prolamují restituční hranici 25. února 1948 i poválečné prezidentské dekrety.