Spolková rada připomenula dekrety, Klaus nemile překvapen

Německá horní parlamentní komora, Spolková rada, se na své schůzi v Berlíně fakticky připojila k požadavkům zrušit dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše, které se týkají sudetských Němců. Český prezident Václav Klaus je krokem rady nemile překvapen a české ministerstvo zahraničí vyjádřilo podiv; premiéra Vladimíra Špidlu iniciativa Spolkové rady nepřekvapila. Rada vyhověla návrhu největší spolkové země Bavorska, která se považuje za patrona sudetských Němců, a poukázala na starší výzvu Evropského parlamentu z roku 1999 k anulování dekretů.

Ve Spolkové radě zasedají zástupci zemských kabinetů a většinu má konzervativní opozice CDU/CSU. Česká vláda ve svém prohlášení ze středy 18. června mimo jiné označila poválečné události za nepřijatelné z dnešního pohledu; německé zdroje tuto formulaci ihned vztáhly na vysídlení sudetských Němců.

Prezidenta Klause výzva Spolkové rady "velmi nemile překvapila". Podle něho by mohla být i porušením česko-německé deklarace. "Je... na důkladném zvážení, nakolik je výzva Spolkové rady porušením česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji," stojí v Klausově prohlášení. V česko-německé deklaraci z roku 1997 oba státy odmítly kolektivní vinu, litovaly bezpráví spáchaného na obou stranách a zdůraznily orientaci na budoucnost. Klaus si rovněž myslí, že k dekretům se měla Spolková rada vyjádřit ještě před referendem, v němž Češi souhlasili se vstupem do unie. "Protože by to jistě byla pro hlasující občany zajímavá informace," uvedl český prezident.

České ministerstvo zahraničí dalo najevo "podiv", že Spolková rada poukázala na výzvu Evropského parlamentu anulovat dekrety. Černínský palác zároveň poznamenal, že vlády obou zemí se cítí být vázány textem česko-německé deklarace, která je základním dokumentem bilaterálních vztahů.

Premiér Špidla na summitu EU v Řecku dal najevo, že ho iniciativa Spolkové rady nepřekvapila a že na postoj Česká "nemá vliv". "Bylo to na žádost žádost CDU/CSU. Mají v horní komoře parlamentu spolkové republiky převahu. Je to názor, který zastávají velmi dlouho," řekl premiér Špidla.