Experti: Hrozba stávek může ovlivnit referendum, ale ne výrazně

Hrozba stávek, k nimž se chystají kvůli reformě veřejných financí odborové organizace, by mohla poznamenat účast i výsledek hlasování v referendu o EU. Shodují se na tom experti na veřejné mínění, které oslovila ČTK. Většina z nich ale nepředpokládá, že by protesty mohly hrát v rozhodování voličů nějakou výraznější roli a ohrozit souhlas se vstupem do evropského společenství.

"Zprostředkovaně se to do hlasování v referendu promítnout může, ale nepředpokládám, že by to mělo mít nějaký podstatný význam," uvedl ředitel agentury STEM Jan Hartl. Podle něj diskuse o reformě veřejných financí a aktivity odborářů vyvolávají na vnitropolitické scéně jistý neklid. Shodný názor má i Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd. "Bylo by asi liché říkat, že to žádný vliv mít nebude. Žádný fatální následek pro výsledek referenda to ale mít nebude," uvedl. Poznamenal, že pro proevropskou vládu hrozba stávek krátce před plebiscitem není nejšťastnější.

Podle analytika TNS Factum Stanislava Hampla by se na výsledku referenda mohlo negativně podepsat medializování postojů protievropsky zaměřených odborářů, hlavně z řad zemědělců. "Určitý vliv to mít může, ale je otázka, jak velký," řekl Hampl. Někteří politici unie dali najevo, že lidé z kandidátských států v referendu nebudou rozhodovat o osudu svých vlád, ale o dalším směřování vývoje svých zemí. Mezi experty nepanuje jednotný názor na to, zda si voliči tento rozdíl uvědomují. Lebeda se obává, že řada lidí není schopna docenit historický význam blížícího se rozhodování. "Mám trošku pocit, že ty trošku ploché kampaně zastiňují podstatu věci," dodal.