ODS chce ještě jedno referendum o EU, tentokrát kvůli Ústavě

Občanská demokratická strana bude prosazovat, aby po vstupu země do Evropské unie čeští občané rozhodovali v plebiscitu ještě jednou, tentokrát o nové evropské ústavě. Bude-li příliš federalistická, ODS nedoporučí svým voličům její ratifikaci, řekl po pondělním jednání výkonné rady místopředseda strany Jan Zahradil. Pokud by v druhém referendu voliči ústavu odmítli, nebyla by to podle Zahradila žádná tragédie. Česká republika by zůstala členem EU v současné smluvní podobě, spolu se státy, které se rozhodnou stejně. Znamenalo by to vícerychlostní podobu evropské integrace, dodal stínový ministr zahraničí ODS.

O nové ústavě se nyní diskutuje v Konventu; schválit novou architekturu bruselských institucí má mezivládní konference, která začne na podzim. Vize evropského prezidenta či ministra zahraničí jsou pro ODS nepřijatelným omezením suverenity členských zemí.

Občanští demokraté očekávají, že vláda sama navrhne speciální zákon o druhém referendu, protože obecný neexistuje. Pokud by to vláda neudělala, ODS předlohu navrhne sama. "Nebezpečí z prodlení nehrozí, protože referendum by asi nebylo dříve než v roce 2005," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek.

Nejsilnější opoziční strana jako celek je pro členství Česka v unii, netají se ale výhradami k současné podobě integrace. Někteří její členové, například místopředseda Ivan Langer či poslanec Martin Říman, dokonce veřejně řekli, že v nadcházejícím referendu nebudou hlasovat pro vstup. Topolánek nepovažuje za nic divného, že část jeho stranických kolegů, odhadem pětina, vstup do EU nepodpoří. "Není to oficiální názor ODS. Ty dva dost ojedinělé hlasy patří do skupiny těch 20 procent, která vstup do EU tak výrazně nepodporuje," řekl. Příznivci ODS patří spolu s voliči Unie svobody-DEU k nejvýraznějším zastáncům vstupu ČR do unie. Topolánek i další představitelé ODS soudí, že je lepší být v unii a aktivně rozhodovat o její budoucnosti, než zůstat mimo.