Zlatá Praha je místem setkávání východních a západních tvůrců

Na základě tvůrčí dílny Setkání s Východem, která je několik let pravidelnou součástí mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, vzniklo už několik západo- východních koprodukcí. Uvedla to po letošním worskhopu koordinátorka akce Gabriela Dousková. Setkání je při této přehlídce prezentací televizní hudební a taneční tvorby ze zemí východní Evropy, a to nejen z Ruska, ale i z dalších bývalých sovětských republik a z balkánských zemí.

"Festival, jak nám potvrzuje i stále rostoucí zájem o účast, poskytuje kolegům z Východu opravdu ryze praktickou a efektivní možnost poznání a srovnání jejich produkce s aktuální situací ve střední a západní Evropě, případně i v zámoří," řekla Dousková.

Jak dodala, televizní tvůrci ze Západu využívají Zlaté Prahy jako hlavního informačního zdroje o současné produkci i jednotlivých osobnostech z Východu. Smyslem je podle mluvčí festivalu Magdaleny Živné umožnit východním tvůrcům představit svou tvorbu na významném celoevropském fóru, za něž je Zlatá Praha uznávána, a osobně je svést dohromady s kolegy ze západních zemí.

Tradiční západní účastníci a hosté festivalu současně naopak získávají možnost ze soutěžních příspěvků a z komentovaných projekcí početnou tvorbu důkladněji poznat a případně jí obohatit svou dramaturgii, uvedla mluvčí. "Vzhledem k obrovské geografické rozloze Ruské federace nelze paušalizovat. Tak, jak je Rusko rozděleno na různé oblasti a také na časová pásma, je samozřejmě rozděleno i kulturně a tedy i televizně," připomněla moderátorka setkání Vlasta Smoláková.

Po "tržním šoku" počátku 90. let lze v Rusku podle ní najít celou škálu "lidí od umění", pouhými "kšeftmany" počínaje a skutečnými tvůrci konče. Ale protože v Rusku byla bytostná potřeba umění, zejména hudby a divadla, mezi všemi společenskými vrstvami vždy velmi silná, zůstala i v současnosti produkce televizních uměleckých pořadů zachována, připomněla Smoláková. Dokonce, jakoby navzdory "tržním trendům", se podle ní podařilo v druhé polovině 90. let v Ruské státní televizi nově vytvořit samostatný kanál pouze pro umělecké pořady. "I když Telekanál Kultura existuje teprve pět let, jeho produkce i za tu krátkou dobu už budí značný respekt," prohlásila.