38. ročník festivalu "Zlatá Praha"

V Praze byl slavnostně zahájen festival "Zlatá Praha". Jak uvádí Evelina Himalová, tato mezinárodní specializovaná přehlídka hudby a tance na televizní obrazovce potrvá do 10. května.

Je určena především odborníkům, ale otevřena je i pro zájemce z řad veřejnosti. Na to, čeho mohou být v tradičním místě v pořadí už 38. ročníku festivalu "Zlatá Praha" na pražském Žofíně diváci svědky, jsem se zeptala hlavních představitelů - ředitele festivalu Stanislava Vaňka a předsedy festivalové rady, ředitele loňského ročníku doktora Jiřího Pilky

"Ročník 38. v tom velmi proměnlivém světě středu Evropy je skutečně tradice, které si musíme vážit a musíme ji i nadále pěstovat. Máme letos 100 přihlášených pořadů ze 40-ti zemí světa. Ta pozornost vůči "Zlaté Praze" je trvalá. Kromě té stovky soutěžních pořadů taky naši návštěvníci mohou zhlédnout výběr toho nejzajímavějšího co nabízí Česká televize ze zlatého fondu svého archívu a nabízíme ke zhlédnutí taky to nejatraktivnější co Česká televize v posledních snad deseti letech vyprodukovala a výrazně se uplatnilo na zahraničních trzích."

Ta programová nabídka je samozřejmě rozdělena na klasickou hudbu, dokument, na koncertní věci, operní věci, na taneční sféru, ale tam přichází velice různá produkce, nejsilnější vždycky bývá dokumentární obor, protože přeci jen dávat profily různých interpretů, tvůrců, to je taková sféra, která vždycky měla přitažlivost. Takže já se třeba těším na český film, který není z televizní produkce, na tu už promítanou legendu jménem Kubelík, což je o třech Kubelících, o Janovi, Rafaelovi a René Kubelíkovi. Jsou tam zajímavé věci z celého světa. "

Hosty u mikrofonu Eveliny Himalové byli ředitel festivalu "Zlatá Praha" Stanislav Vaněk a předseda festivalové rady doktor Jiří Pilka.