Zlatá Praha - mezinárodní televizní festival

Jako každý rok v první polovině května se do Prahy sjíždějí milovníci televizních pořadů, dokumentů a další televizní produkce. Pražský Obecní dům totiž od 8. do 12. května se stává dějištěm mezinárodního televizního festivalu "Zlatá Praha".

Do letošního ročníku "Zlaté Prahy" je přihlášeno na 140 soutěžních pořadů z 32 zemí všech kontinentů. Soutěží se ve čtyřech kategoriích: pořady vytvořené pro televizi, pořady pro televizi přepracované, dokumenty a živé záznamy koncertů, a hudebně-divadelní představení. V mimosoutěžní rovině je festival otevřen programům o výtvarném umění, filmu, divadle a literatuře.

Mezinárodní porotu, složenou z televizních tvůrců a producentů, poprvé ve čtyřicetileté historii festivalu povede žena - paní Avril Mac Rory z Velké Británie. Také velmi významným čestným hostem bude podle ředitele "Zlaté Prahy" Tomáše Šimerdy žena ...

"- světově známá primabalerina paní Maja Plisecká, ale i její manžel Rodion Konstantinovič Ščedrin, významný ruský skladatel, a to nejen z pohledu Ruska, ale i z pohledu celosvětového uznávaná skladatelská osobnost."

Letošní ročník zahájí česká hudba, která je spolu s tancem od roku 1991 hlavním tématem přehlídky. Úvodní koncert ze Smetanovy síně bude přenášet pořadatelka festivalu - Česká televize. Prioritou programu, jak dále uvedl Šimerda a doplnil příkladem, bude prezentace dokumentární tvorby z oblasti hudby a divadla za posledních čtyřicet let. Dodejme, že samostatná kategorie hudebních pořadů se na "Zlaté Praze" objevila poprvé v Roce české hudby 1974...

"Jmenoval bych titul, který je reminiscencí jenom vlastně svým způsobem, neboť vznikl nově, ale vzhledem k tomu, že je věnován osobnosti, která bohužel již zesnula, musí pracovat výhradně s archivními materiály. Je to snímek, který bude na festivalu prezentovat Pan Reiner Moritz ze společnosti RM Associates, který se zúčastnil už prvního ročníku "Zlaté Prahy". On produkuje dokumentární pořady ze všech možných žánrů, převážně umělecky laděné, umělecky nasměrované, a jeho nabídka, kterou v programu máme, je velice zajímavá. Protagonistou je Rafael Kubelík (český dirigent a velká osobnost hudebního interpretačního umění 20. století - pozn. red.), který se v devadesátých letech vrátil několikrát do své vlasti, počátkem šedesátých let byl ředitelem londýnské Covent Garden a zaujímal mnoho významných funkcí v hudebním světě. Léta byl šéfdirigentem Bavorského rozhlasového orchestru, a jako interpret realizoval množství nahrávek, jak gramofonových, tak televizních. RM Associates posbírala to nejzajímavější a vznikl dokument, vpodstatě na objednávku jedné německé stanice, ale bude mít premiéru u nás, na "Zlaté Praze".