Prvních 30 chemiků z Kuvajtu se vrátilo domů k rodinám

Prvních 30 vojáků z česko- slovenského protichemického kontingentu, který působí v misi Trvalá svoboda v Kuvajtu, se vrátilo ke svým rodinám. Vojáci přiletěli ve středu spolu s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Čtvrtek vojáci strávili na vyšetřeních ve vojenském zařízení v Těchoníně na Orlickoústecku.

"Dnes je automobily ministerstva obrany rozvezly přímo domů," řekl ČTK zastupující velitel základny chemického vojska Miroslav Beran. Den prohlídek musejí absolvovat vojáci vracející se z misí kvůli možnosti, že si z ciziny přivezli nebezpečnou chorobu.

Do služby se podle Berana budou vojáci hlásit teprve v pondělí, do té doby s nimi nemá základna žádný kontakt. "Ani je nechceme rušit v rodinách, když se po více než půlročním působení ve válečné oblasti vracejí domů, všichni už na ně netrpělivě čekají," poznamenal Beran.

Třicet vojáků, kteří se jako první do vlasti vrátili, působilo v Kuvajtu od září. Ve společném česko-slovenském protichemickém praporu pod velením Dušana Lupuljeva působí v Perském zálivu 400 českých a 70 slovenských mužů a žen. Dosud pomáhali při poskytování humanitární pomoci v jižním Iráku, například při rozvozu vody. Všichni by se do vlasti měli vrátit počátkem června. V Iráku zůstane česká polní nemocnice, kde by mělo působit zhruba 280 českých vojáků.