Ministr vnitra Gross přidělil exprezidentovi Havlovi ochranku

Bezpečnost někdejšího prezidenta Václava Havla bude i nadále střežit policie. Ministr vnitra Stanislav Gross rozhodl o tom, že Havlovi zůstane ochranka a služební vůz i čtvrt roku po odchodu z Pražského hradu. "Pan ministr se po vzájemné dohodě rozhodl prodloužit panu Havlovi ochranu," řekla ČTK mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. Prezident má podobně jako jiní vrcholní politici právo na policejní ochranku. Podle zákona má nárok na zajištění bezpečnosti i tři měsíce po odchodu z úřadu. Havel opustil Pražský hrad 2. února. Po uplynutí tří měsíců může o přidělení ochranky rozhodnout právě ministr vnitra. Podle Bártíkové ale zatím není jasné, jak dlouho bude policie na Havlovu bezpečnost dohlížet. "V tuto chvíli není daný přesný termín. Důležité je, aby trval důvod ochrany," poznamenala Bártíková.

O ukončení policejní ochrany může rozhodnout opět ministr vnitra. Je ale pravděpodobné, že Havlovi zůstane ochranka napořád. Vláda totiž předložila sněmovně zákon, který by měl určit rentu a další výhody pro bývalého prezidenta. V něm se počítá i s policejní ochranou. Kabinet už ale jednou parlamentu podobný zákon navrhoval, poslanci ho však smetli se stolu. Někteří z nich připustili, že zákon neprošel hlavně kvůli tomu, že první, na koho by se vztahoval, by byl právě Havel.

Podle Havlova tajemníka Jakuba Hladíka dohlíží na bezpečnost exprezidenta neustále jeden policista. S bývalým prezidentem, který je nyní na dovolené v Portugalsku, cestuje i do zahraničí. Havel také stále používá tmavě modrým luxusní mercedes S-600, kterým jezdil během působení v prezidentské funkci. Auto, ve kterém jezdila jeho manželka Dagmar, tmavě modrý mercedes S-320, používá manželka nového prezidenta Livia Klausová.