Turnov chce mít atletický stadion evropského významu

Moderní atletický stadion, kde by se mohly konat prestižní mezinárodní závody, chce vybudovat AC Turnov. Hlavním problémem současného sportoviště jsou nemoderní tribuny a špatné zázemí pro závodníky. "Již v příštím roce by se však situace měla změnit," řekl v neděli tajemník AC Turnov František Svoboda. Po rekonstrukci stadionu by přibyla krytá tribuna, moderní šatny, prostory pro masáže a další zázemí. Ovál s osmi drahami a všechny sektory již vyhovují požadavkům Mezinárodní atletické federace (IAAF). Pokrývá je nejrychlejší světový povrch značky Mondo.

Atleti zažádali na přestavbu stadionu o státní dotaci a podle Svobody získali příslib, že ji příští rok dostanou. "Na rekonstrukci potřebujeme 40 milionů korun," prohlásil Svoboda. Státní dotace by přinesla 30 milionů, další 4,5 milionu by přidalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. O zbylé peníze by se postaralo město Turnov, jemuž sportoviště patří.

Na stadionu, kam se přesně za 14 dní sjede světová diskařská špička na Memoriál Ludvíka Daňka, chybí především dostatek sprch, šaten a WC. Stará sokolovna za stadionem už pro stovky závodníků nestačí. Nevyhovují ani ochozy pro 3500 diváků. Většina z nich musí stát, hlediště není kryté.

Po rekonstrukci stadionu by se Turnov rád zařadil k atletickým centrům evropského významu a ucházel se o pořádání mítinku IAAF.