Český ráj nabízí kromě skal i šperky z vinutých perlí a českého granátu

Šperky z českých granátů a vinutých perlí charakterizují města Českého ráje. Víte, že šperky z granátu se našly už v hrobech z 5. až 10. století? A že se granát nachází na území Česka jen na dvou místech? Za krásou šperků se vydáme do Železného Brodu a Turnova.

Sklo a originální šperky z vinutých perlí teď uvidí turisté v Železném Brodě v nové galerii. Jmenuje se Galerie Na Rynku a představuje práce místních sklářských výtvarníků a řemeslníků. Podobný stánek v regionu dosud chyběl. Navíc by galerie chtěla pomoci zmírnit pád sklářského průmyslu, řekla její spolumajitelka Alena Kortanová. Ta vyrábí šperky ze skleněných vinutých perlí, které jsou nejdražší a výrobně nejnáročnější korálky vůbec.

"Tato technologie má na Železnobrodsku tradici přibližně 150 let. Asi tak od roku 1860. O pár let dříve se to ještě vyrábělo na Jablonecku. Jinak jsou vinuté perle nejstarším výrobkem ze skla v lidské historii vůbec."

Vinuté se jim říká hlavně proto, že se horké sklo navíjí na drát.

"Ten drát je pokrytý takovým bílým povlakem, to je hlinka a ta je tam proto, že tvoří mezivrstvičku mezi sklovinou a drátem. Má tu funkci, aby potom šla perle z drátu stáhnout."

První a primitivně vyrobené perle byly nalezené už ve vykopávkách v Mezopotámii a v Egyptě. Ve středověku pak byly centrem výroby Benátky. Tahle tradice je tam dodnes, například na ostrově Murano. Typickým výrobkem jsou pro Železný Brod i skleněné figurky, zvláště po založení Sklářské školy v roce 1920.

"Poté profesor Brychta vymyslel a začal vyrábět skleněné figurky. Dostávaly různé ceny na světových výstavách, Železnobrodsko velmi proslavily a jsou pro Železný Brod typické. Někdy se nám stává, že třeba lidé sledují výrobu nějaké figurky a pak si chtějí koupit přesně tu figurku, kterou viděli vyrábět, protože si to třeba natočí na kameru. Počkají až ta figurka vychladne, přestože vedle stojí už pět vychladlých figurek stejného typu, ale mají k tomu potom osobnější vztah."

Sledovat výrobu a zdobení vinutých perlí je skvělý zážitek, stejně jako vidět výrobu šperků z českých granátů. Ty se nachází na území Česka jen na dvou místech - jedno je v Podkrkonoší a druhé v Českém středohoří. Granáty jsou v hloubkách od dvou do osmi metrů.

"Šperky se našly už ve vykopávkách někdy kolem 5. až 10. století v hrobech,"

říká Aleš Hladký z turnovské galerie Granát. Počátky zpracování českého granátu sahají do 12. století. Rozvíjelo se však hlavně ve století 15. a 16. Z této doby už jsou různé sbírkové předměty jako například Svatovítský poklad.

"Nebo potom Loreta, kde jsou známy různé monstrance zdobené granáty. Jsou vzácné knihy, které mají desky vysázeny granáty. Teď mě ještě napadl pás kněžny Elišky. Máme sponu a na té sponě jsou vysazeny granáty spolu s dalšími kameny - spinely, rubíny a tak dále."

Granátovou včelu si z královského pokladu vybral za svůj osobní emblém i císař Napoleon Bonaparte. Český granát se původně těžil starou metodou, která se využívala do roku 1960. Vykopala se šachta, dolů se spustil horník a kopal. Materiál posílal rumpálem nahoru a tady se třídil. Granátový písek se upravoval plavením a granát se ručně vybíral. Dnes se těží už povrchově.

"Provede se skrývka a materiál se vytěží. Pak se vyplaví a třídí na sítech od dvou do osmi milimetrů. Materiál se převeze na úpravnu, kde se to zase ručně vytřídí. Granát se nachází ve velikostech od 1,8 do 8 milimetrů a výtěžnost se pohybuje mezi 12 až 20 gramy na tunu."

Český granát čekají ještě další úpravy a pak už je připraven stát se ozdobou šperků. Při pohledu na ruce zručné šperkařky zjišťuju, jak se vlastně dělají.

"Pomocí včelího vosku se nabere kamínek, usadí a zrníčka na to zatlačí. Není tam žádné lepidlo, je to všechno ručně dělané."

Pod rukama šperkařky vzniká malá kytička.

Český granát
"Takhle maličká kytička netrvá moc dlouho. Měla jsem ji za chvíli hotovou, teď bych to zaletovala a měla bych to během čtvrt hodinky hotové. Záleží, co by z toho dělali dál. Bylo by to hotové třeba za dvě až tři hodiny. Ale je to jen malá kytička."

Granáty se kombinují s velkými kameny, drobné kameny vytváří lemy nebo plochy s různými ornamenty.

"Šperky vycházejí jak ze starých motivů, ať to je třeba art deco, secese až po úplně moderní vzory, takže ta škála obsahuje kolem deseti tisíc modelů, co se vyrábějí,"

dodává Aleš Hladký z turnovské galerie Granát. Granát se vyváží se do 35 zemí světa. Ke každému šperku se dává certifikát, že je to pravý český granát. Turnov je znám i svými šperkařskými sympozii a to od roku 1982.

10
50.583720600000
15.152188700000
default
50.583720600000
15.152188700000