Lékaři brzy rozhodnou, kdy iráckého hocha propustí z nemocnice

V nejbližších dnech rozhodnou lékaři o tom, kdy bude z motolské nemocnice propuštěn dvouletý irácký chlapec Hasan Chaláf, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Podle mluvčí nemocnice Evy Jurinové rehabilitace pokračuje úspěšně a dítě ji velmi dobře snáší. "Vyšetření z minulého týdne ukázala, že není bezpodmínečně nutná jakákoli ortopedická operace," uvedla v neděli Jurinová.

Rehabilitace je ale dlouhodobý proces, který bude pokračovat i po chlapcově propuštění. Další léčebný postup lékaři stanoví až po několika měsících.

Případ iráckého hocha připoutal pozornost tím, že české úřady ho spolu s matkou Saljou začátkem dubna nevpustily do země. Žena sice měla platné vízum, ale musela s chlapcem odcestovat. Úřady se odvolaly na zákaz vstupu Iráčanů do země kvůli válečnému konfliktu.

Až když Saljina sestra, která žije v Česku, na případ upozornila, ministerstvo zahraničí jí zajistilo nové vízum. Ministerstvo zdravotnictví vyjednalo dítěti léčbu na klinice dětské neurologie a také ji hradí.

Dětská mozková obrna je neurologické onemocnění, které je následkem poškození mozku v těhotenství, během porodu nebo po něm. Postižení trpí pohybovými poruchami, často i poruchou řeči. Stav vyžaduje intenzivní, zejména rehabilitační léčbu.