Čeští vojáci měli v Iráku první dopravní nehodu

Lehká zranění si vyžádala nehoda českého vojenského terénního vozidla v pátek v podvečer nedaleko irácké Basry. Landrover vojenské policie se zabořil do písečné duny, kterou vítr navál na silnici. Nehoda nebyla vážná, jeden z vojáků má malou tržnou ránu na hlavě, druhý možná utrpěl otřes mozku.

Automobil má rozbité přední sklo a zprohýbanou masku chladiče. Podle některých vojáků mohla za nehodou stát únava řidiče způsobená velkým vytížením vojáků při stavbě základny, kde bude působit česká vojenská 7. polní nemocnice.

Vojenští policisté nejenže hlídkují v okolí bývalé vojenské nemocnice v Basře, kde bude armádní zdravotnické zařízení stát, ale každý den také doprovázejí kolony nákladních automobilů z Kuvajtu a nazpátek.

Nákladní automobily vozí materiál, ale i těžkou ženijní techniku nutnou k potřebným úpravám terénu. Místní firma dodává na ohrazené prostranství za bývalou vojenskou nemocnicí písek a štěrk, ten bude sloužit jako podklad na ploše, kde vyrostou stany nemocnice. Alespoň část by měla stát už v úterý, kdy má do Basry přijet ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Původně měl provoz nemocnice zahájit, výstavba se však zpožďuje.

Už přes týden pracují čeští lékaři prozatímně v polním obvazišti vybudovaném nedaleko vchodu do irácké nemocnice. Denně ošetří desítky lidí, časté jsou popáleniny, průjmy a neléčená chronická onemocnění.

CME podala stížnost k odložení trestního oznámení na Železného

Společnost Central European Media Enterprises (CME) nesouhlasí s odložením jejího trestního oznámení na ředitele televize Nova a senátora Vladimíra Železného kvůli poškození a zneužití záznamu na nosiči informací. Podala proto stížnost, kterou se domáhá zrušení policejního rozhodnutí. CME podezírá Železného z toho, že najal Jakuba Olexu, aby vyloupil systém elektronické pošty v její londýnské kanceláři.

"Stížnost proti policejnímu usnesení jsem obdržela v těchto dnech," řekla žalobkyně Obvodního státního zastupitelství Prahy 1 Šárka Pokorná. O tom, zda stížnost zamítne nebo jí vyhoví a případ vrátí policejnímu radovi k došetření, rozhodne zřejmě do konce května. Policie trestní oznámení v březnu odložila s tím, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu.

Železný podle CME informace, které získal v roce 1999 nezákonným způsobem, později předložil v důkazním řízení arbitrážnímu tribunálu v Amsterodamu.

Olexa ale při výslechu na policii popřel, že by se s šéfem Novy znal a že by pro něj nějaká data sháněl. V počítačích, které byly při vyšetřování zabaveny v kancelářích Železného, se navíc žádné soubory, o nichž se zmiňovala CME, nenašly.

Na jaře 2000 Železný oznámil, že mu poštou přišly důležité dokumenty bývalého investora Novy. Podle něj obsahovaly i takzvaný český plán, který prý v přesných bodech a časovém rozvržení popisoval kroky CME k ovládnutí televizního vysílání. Podle CME se dat na jejím počítačovém serveru zmocnil na dálku přes internet Olexa, který je předal Železnému.

Mladá fronta Dnes (MfD) před rokem napsala, že Olexa se v roce 2000 ke krádeži dat přiznal tehdejšímu prezidentu CME Fredu Klinkhammerovi. "Vaše informace jsem ukradl na příkaz a za peníze Železného," citoval deník Olexu. Podle MfD dokonce Olexa tvrdil, že instaloval v kanceláři televizního ředitele počítač, aby si Železný mohl číst materiály z vnitřní sítě CME. Za to Olexa údajně inkasoval dva miliony korun, uvedla MfD. Podle ní ale později nabídl Olexa své služby CME s tím, že jí pomůže Železného usvědčit. Za to mu společnost podle listu slíbila odměnu až dva miliony dolarů (60 milionů korun).

Železný je od dubna 2001 stíhán pro jiné trestné činy, čelí celkem šesti obviněním. Čtyři se týkají poškozování věřitele - firmy CME, dvě daňových úniků.