Klaus ukončil účast na mnichovském ekonomickém fóru

Prezident Václav Klaus ukončil v sobotu svou účast na mezinárodním ekonomickém fóru v Mnichově, jehož tématem byla Evropa v globální ekonomice a možnosti evropského "dohánění" Spojených států amerických. V pátek na něm jako hlavní řečník nabádal Evropu a Spojené státy, aby si více naslouchaly v zájmu většího vzájemného porozumění.

Fórum pořádala Quandtova nadace blízká významnému německému koncernu BMW. Před odletem do Prahy má Klaus odpoledne na programu ještě návštěvu tenisového turnaje BMW Open.

Prezident na fóru poukázal na to, že evropské země potřebují fungující transatlantické vztahy z řady důvodů. On sám považuje za nejdůležitější "transfer idejí a ideologií, životních stylů, pracovní etiky a pracovního nasazení, odvahy a rozhodnosti".

Po několika letech se Klaus setkal ke dvoustrannému rozhovoru také s ministerským předsedou největší německé země Bavorska Edmundem Stoiberem. Probírali vzájemnou česko-bavorskou hospodářskou a další regionální spolupráci. Dotkli se i citlivých otázek poválečného vysídlení Němců z českých zemí, u kterých však konstatovali nadále odlišné názory a stanoviska.

V pátek večer se prezident prošel po centru Mnichova. S doprovodem zavítal i do nejznámější mnichovské Dvorní pivnice.