Prezident Klaus nabádal Evropu a USA k intenzivnějšímu dialogu

Český prezident Václav Klaus vybídl Evropu a Spojené státy, aby si více naslouchaly v zájmu většího vzájemného porozumění. Na úvod mezinárodního ekonomického fóra v Mnichově nabádal zejména po irácké válce k serióznímu dialogu o transatlantických vazbách. Spojené státy mají liberálnější ekonomiku a méně nákladný sociální systém než EU, konstatoval prezident na fóru věnovaném tématu Evropy v globální ekonomice o možnostech evropského "dohánění" Spojených států amerických. USA jsou podle Klause podstatně individualističtější a dynamičtější než ostatní demokracie. "To je zdrojem jejich blahobytu a síly," řekl český prezident. Poukázal na to, že evropské země potřebují fungující transatlantické vztahy z řady důvodů. On sám považuje za nejdůležitější "transfer idejí a ideologií, životních stylů, pracovní etiky a pracovního nasazení, odvahy a rozhodnosti". "Nynější módní evropský antiamerikanismus, karikování amerického života a kultur a evropská neschopnost otevřené a riskantní diskuse je frustrujícím fenoménem," řekl Klaus. Uvedl, že se tomu vždy pokoušel čelit, ale jak sám řekl, neúspěšně. Proto je třeba vzájemně hovořit přesto, že mnozí nemusí být nadšeni americkým postupem v irácké krizi.

Klaus poukázal na nevyhnutelnost vstupu České republiky do Evropské unie. Zároveň ale podle něj existuje rozpor mezi tím, co jeho země při vstupu dostane a co dává. Ekonomické efekty, které rozšíření EU přinese, budou přinejmenším v počátku pro západní Evropu výhodnější než pro přistupující země, konstatoval. Evropská unie by přitom měla znamenat především skutečnou svobodu a liberálnost, ale v posledních letech se naopak podle Klause svoboda a efektivita v unii zmenšily. "To mne znervózňuje," řekl. Politikům prezident zazlívá, že se naopak koncentrují na myšlenku evropského centrálního státu. "Nekritizuji menší nebo větší spontánní integrační proces, ale jeho nynější unionistický a silně institucionální charakter," řekl prezident Klaus.

Klaus je na fóru jedním z hlavních řečníků společně s bavorským zemským premiérem Edmundem Stoiberem. Akci pořádá Quandtova nadace blízká významnému německému koncernu BMW. Se Stoiberem, který je jinak znám jako důrazný zastánce zájmů sudetských Němců, se Klaus sešel ke dvoustrannému rozhovoru. Probírali otázky vzájemné česko-bavorské hospodářské a další regionální spolupráce. Dotkli se i citlivých otázek poválečného vysídlení Němců z českých zemí, u kterých však konstatovali nadále odlišné názory a stanoviska. Stoiber sdělil, že prezentoval trvající nesouhlas Bavorska s platností Benešových dekretů, které vytvářely prostor k poválečnému vyvlastnění a odsunu. Podle Klause se o dekretech téměř nemluvilo. "Debata nás zavedla jiným směrem," řekl český prezident. Téma minulosti sice padlo, ale mluvilo se o něm "ve spíše filozofickém dialogu", uvedl.