Za Česko bude obnovu Iráku koordinovat zřejmě Janina Hřebíčková

Českým koordinátorem v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc v Iráku se zřejmě stane Janina Hřebíčková. Po vyřízení všech formalit bude první z týmu asi 20 odborníků, které Česko do Iráku vyšle. Experti tam budou pomáhat úřadům a obyvatelům a také radit vedení českých podniků, které mají zájem podílet se na poválečné obnově země. Kompletní tým českých expertů by měl být znám do 15. května.

Janina Hřebíčková pracovala v uplynulých 11 letech u různých mezinárodních organizací, převážně OSN, a bylo to většinou v krizových oblastech: na Blízkém východě v Izraeli, potom v Jižní Koreji a posledního osm a půl roku ve všech republikách bývalé Jugoslávie. V Iráku byla před 13 lety jako novinářka.

V Iráku už nyní působí v rámci humanitární pomoci čeští lékaři. Ministerstvo zahraničí už také poskytlo dva miliony korun Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Česká republika byla společně se zástupci USA, Austrálie, Velké Británie, Španělska a Polska přizvána na schůzku o sestavení prozatímní irácké vlády.