Iniciativa proti válce chystá v Praze protiválečný 1. máj

Protiválečný 1. máj chystá v Praze Iniciativa proti válce. Podle Johany Růžičkové, která za ni vystupuje, jde o volné sdružení především studentů. Společný je jim odpor proti válce v Iráku, který chtějí vyjádřit 1. května v 15:00 na Palachově náměstí.

Organizátoři očekávají nanejvýš několik set účastníků. "Kdyby přišlo k Rudolfinu 300 lidí, tak bychom byli rádi," řekla ČTK Růžičková. Řečníci podle ní budou hovořit ke shromáždění ze schodiště Rudolfina o nynější zahraniční politice Spojených států, vnitřní americké opozici proti válce a o neutěšené poválečné situaci v Iráku. Demonstrace se účastní i zástupci iráckého klubu v ČR, uvedla.

Iniciativa vznikla loni na podzim, kdy Spojené státy iráckému režimu pohrozily vojenským zásahem, jestliže se nepodřídí rezolucím OSN. Podle prohlášení iniciativy USA zaútočily na Irák, aniž měly důkazy o tom, že režim Saddáma Husajna disponuje zbraněmi hromadného ničení a má spojení s teroristickou organizací Al-Káida.

Svátek práce v Praze každoročně slaví komunisté, sociální demokraté a anarchisté. Komunisté se scházejí dopoledne na Letné, ČSSD odpoledne u Křižíkovy fontány na Výstavišti a anarchisté na Střeleckém ostrově, kde se 1. máj slavil v roce 1891 poprvé.

Iráckou válku bez mandátu Rady bezpečnosti OSN odmítli komunisté a v rezoluci ji odsoudili i delegáti březnového sjezdu sociální demokracie.