Svoboda se nepřímo znovu distancoval od názorů Klause na EU

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU- ČSL) se znovu distancoval od názorů prezidenta Václava Klause, podle něhož ztratí Česká republika vstupem do Evropské unie část suverenity. Aniž Klause výslovně zmínil, při jednání sněmovního výboru pro evropskou integraci poznamenal, že mluví-li někdo o ztrátě části suverenity, je to stejné, jako kdyby lidem říkal: nevolte v referendu o vstupu do EU.

Do sporu se Svoboda s Klausem dostali, když Česko před týdnem podepsalo dohodu o přistoupení k EU. Klaus uvedl, že tváří-li se někdo, že členství v EU jsou jen klady a žádné zápory, zaujímá dětinský postoj. Jako příklad uvedl ztrátu části svrchovanosti. Svoboda na to reagoval tvrzením, že kdyby to řekl student právnické fakulty, "tak neudělá zkoušku". Klause jeho slova popudila a žádal od ministra vysvětlení. Jejich úterní schůzka ale spor neurovnala.

Svobodu kritizovali členové integračního výboru za ODS, jejímž členem Klaus stále formálně je. Petr Nečas (ODS) řekl, že Svoboda okřikuje a napadá každého, kdo má jiný názor. Svoboda se podle něj s oponenty vstupu do EU hádá. Ministra vyzval, aby zmírnil svou zbytečnou nervozitu. Výtky, že se s kýmkoli hádá, ale Svoboda označil za nepravdivé. Bránil se, že svými vyjádřeními jen reaguje na výroky, které považuje za nebezpečné a které podle něj mohou občany odradit od účasti v referendu.

Svá vyjádření Svoboda nedal ani jednou přímo do souvislosti s Klausovými postoji. Pouze popřel, že v minulosti řekl, že současný prezident není v názorech na EU kompetentní a nic o tom neví. Znovu zopakoval, že nesouhlasí s názory, podle nichž se vstupem do EU stane Česko neplnohodnotným státem.

Mezi hlavní úkoly, jež před Českem před vstupem do EU stojí, zařadil ministr schválení nového zákona o veřejných zakázkách. Jeho přijetí je podmínkou pro to, aby země mohla čerpat prostředky ze strukturálních fondů.

Česko a dalších devět kandidátských zemí rozšíří řady současných 15 členů EU od 1. května příštího roku. Podmínkou je ale to, že členové a kandidáti do 30. dubna 2004 rozšíření EU schválí. Referendum o vstupu ČR do EU bude letos, s největší pravděpodobností 13. a 14. června.