V ČR se kvůli ukončení bojů v Iráku zmírní bezpečnostní opatření

Kvůli ukončení válečných operací v Iráku budou v České republice zmírněna přísná bezpečnostní opatření u nepřetržitě střežených objektů. Podle pátečního rozhodnutí Ústředního krizového štábu by se měla od úterý 22. dubna vrátit na úroveň před vypuknutím válečného konfliktu.

Počet vojáků, kteří při ostraze vypomáhají policistům, se sníží na polovinu, tedy na takzvaný zvýšený dohled. Ostraha sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL), pražského ruzyňského letiště, zastupitelských úřadů a židovských objektů však zůstane na stejné úrovni.

Kvůli ukončení hlavních bojů v Iráku zmírnila minulý týden bezpečnostní opatření také armáda. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka již přešla na základní stupeň zajištění bezpečnosti "alfa".

Od začátky války v Iráku byla zavedena přísnější bezpečnostní opatření po celé zemi. Pro potřeby policistů byly vyčleněny tři stovky vojáků v Praze a dalších 320 ve Středočeském kraji. Celkem mohlo ministerstvo vnitra v případě potřeby požádat až o 2500 vojáků.