Václav Klaus: Velvyslanec nemá vystřihovat články, ale zastupovat stát

Velvyslanec nesmí pouze vystřihovat články z novin, ale jeho hlavním úkolem je zastupovat zájmy země. Na úterním setkání s českými diplomaty, kteří působí v členských zemích Severoatlantické aliance a Evropské unie a ve státech, jež o členství v těchto dvou organizacích usilují, to uvedl prezident Václav Klaus. "Chtěl bych připomenout, že místo velvyslance je velmi významným postem. Moc bych prosil, abyste to brali takto vážně," dodal Klaus. Pro nového prezidenta, který byl teprve před měsícem zvolen hlavou státu, bylo dnešní setkání první podobnou schůzkou s diplomaty, které ještě jmenoval jeho předchůdce Václav Havel. "Velvyslanec zastupuje a prosazuje zájmy země, kterou byl vyslán," poznamenal Klaus s tím, že ve valné většině by to měly být zájmy ekonomické. Požádal také diplomaty, aby se snažili přispět k jednotě české zahraniční politiky. "Abyste prosazovali autorizované postoje země," uvedl prezident. Velvyslanci by se podle něj také neměli snažit vměšovat do domácí politiky. "Jistě víte, o čem mluvím," dodal bez dalších podrobností Klaus.

Právě za skandálem ODS, který vedl až k pádu Klausovy vlády, stál bývalý český velvyslanec ve Švédsku Petr Kolář. Byl to on, kdo zveřejnil informaci o podvodech spojených s privatizací Třineckých železáren a s milionovými úplatky, které pod cizími jmény poskytl ODS bývalý tenista Milan Šrejber.

S velvyslanci, kteří zastupují ČR v členských a kandidátských státech EU a NATO a nyní jsou v Praze na pravidelné poradě, Klaus hovořil také o irácké krizi. Znovu zopakoval, že Česko není součástí koalice, která vede válku s režimem Saddáma Husajna.