Špidlova vláda dostala důvěru

Kabinet premiéra Vladimíra Špidly v úterý podle očekávání získal v Poslanecké sněmovně důvěru. Vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podpořilo všech 101 koaličních poslanců. Proti bylo 99 poslanců opozičních ODS a KSČM. Politilogové a opoziční poslanci upozorňují, že vláda má sice obnovený mandát, ale problémy uvnitř ČSSD trvají. Klíčový bude podle nich březnový sjezd nejsilnější vládní strany, kde se má volit nové stranické vedení.

Hlasování sněmovny o důvěře vládě bylo překvapivě hladké. Předcházela mu krátká vystoupení lídrů parlamentních frakcí. Zejména ODS a komunisté kritizovali, že sněmovna má hlasováním o důvěře kabinetu řešit situaci uvnitř nejsilnější vládní strany. Samotné hlasování po jménech trvalo asi dvacet minut. Jako první byl pro hlasování vylosován ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU).

Vláda se rozhodla požádat o vyslovení důvěry poté, co někteří koaliční zákonodárci nepodpořili při prezidentské volbě kandidáta vládní koalice Jana Sokola. Prezidentem se stal Václav Klaus z opoziční ODS. V úterý prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Klvani řekl, že tento výsledek očekával a předpokládá, že vláda se po tomto hlasování vrátí ke své normální práci.

Vládní koalice považuje úterní hlasování poslanců o vyslovení důvěry za test vnitřní soudržnosti, v němž obstála. Koalice věří, že nyní může jejich společný kabinet, oslabený po volbě prezidenta, pokračovat v plnění svého programu. Špidla po hlasování novinářům řekl, že vyslovení důvěry znamená pro vládu úspěch a dává jí to další sílu naplňovat vládní prohlášení. "Šlo o mandát vlády, který byl otřesen, a musím říct, že se to projevilo zejména v zahraničněpolitických vztazích," odpověděl premiér na otázku, zda se úterní hlasování týkalo poměrů v jeho straně, jak tvrdí opozice.