Newton IT: Hlavním objektem zájmu médií byl v únoru Václav Havel

Exprezident Václav Havel byl v únoru, stejně jako v lednu, nejsledovanějším politikem v českých médiích. Sdělovací prostředky věnovaly zvýšenou pozornost i předsedovi vlády a ČSSD Vladimíru Špidlovi, nově zvolenému prezidentovi Václavu Klausovi a jeho protikandidátovi, univerzitnímu profesorovi Janu Sokolovi.

Mezi často zmiňovanými byl i bývalý předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Vyplývá to z průzkumu společnosti Newton Information Technology (Newton IT).

V únoru informovala média zejména o ukončení Havlova prezidentského mandátu a o změnách, které s tím souvisely. Komentovala tak přesun prezidentských pravomocí, personální změny v prezidentské kanceláři a otázku portrétu české hlavy státu na veřejných místech. Pokračovala i v bilancování Havlovy prezidentské éry a pozornost věnovala i jeho oceněním.

Na druhém místě v počtu příspěvků skončil předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Sdělovací prostředky se soustředily na obě funkce, které vykonává. Nejčastějším tématem se stala Špidlova role při výběru a podpoře vládního prezidentského kandidáta.

Média sledovala i vývoj prezidentské kandidatury nově zvoleného prezidenta Václava Klause a rozebírala důvody jeho neúspěchů ve dvou volbách. Po zvolení do funkce prezidenta se objevily první příspěvky, které se snažily načrtnout možnou podobu jeho prezidentství.

O Klausově posledním protikandidátovi Janu Sokolovi média nejdříve pouze spekulovala. Později tvořily značnou část příspěvků informace o Sokolově osobnosti, o jeho politických názorech a o jeho podpoře napříč politickými stranami.

Pozornost sdělovacích prostředků se v únoru soustředila i na neúspěšnou kandidaturu expremiéra Zemana a na jeho současný vliv v ČSSD.

Společnost Newton IT analyzovala celoplošné a regionální deníky, zpravodajské a publicistické pořady televizí a rádií. Vyhodnocovala i zpravodajství ČTK, internetových zpravodajských serverů, cizojazyčných titulů vycházejících v České republice a celoplošných slovenských deníků.