Vláda projedná návrh na rozpuštění devíti stran a hnutí

Návrh pro Nejvyšší správní soud, aby rozpustil devět politických stran a hnutí a pozastavil činnost šesti, projedná na svém středečním zasedání kabinet. Ministerstvo vnitra, které návrh předkládá, chce rozpustit či omezit v činnosti ty subjekty, které opakovaně nepředložily výroční finanční zprávu nebo ji předložily neúplnou.

Návrh na rozpuštění se podle překládací zprávy týká Aliance nezávislých občanů, Celostátního aktivu občanů, Demokratů 92, Hnutí proti kriminalitě, Hnutí angažovaných Romů, Republikánské unie, Strany drobných podnikatelů, Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR a Živnostenské strany. Těmto subjektům již byla v roce 2001 a na počátku roku 2002 pozastavena činnost, neboť opakovaně nepředložily výroční zprávy.

Pozastavena by měla být podle vnitra činnost pěti stranám - České pravici, Romské občanské iniciativě ČR, Straně občanského porozumění, Straně svobodných severu a Unii pro Evropu - a hnutí Občanská liga FORUM.

Dosud rozhodoval o existenci politických stran na návrh vnitra Nejvyšší soud, letos poprvé je to v kompetenci Nejvyššího správního soudu. Strany jsou každoročně povinny předložit do 1. dubna výroční finanční zprávu sněmovně. Sněmovna původně navrhovala pozastavení či rozpuštění 56 stran a hnutí.

Ministerstvo vnitra však její návrh podstatně zredukovalo kvůli nálezu Ústavního soudu z roku 1996. Podle něj je nepřípustná činnost stran a hnutí, "které nejen pouze porušily některý zákon, ale těch, které porušují zákony". Strana proto může být rozpuštěna nebo její činnost pozastavena pouze při opakovaném porušení její zákonné povinnosti. "V případě zbývajících 41 stran není podání návrhu aktuální," píše se v předkládací zprávě ministerstva vnitra.