Policie znovu obviní pilota za zavinění havárie letadla

Policie příští týden znovu obviní pilota, který loni v červnu havaroval s malým letadlem u Sobotína na Šumpersku, když mu ve vzduchu došlo palivo. Žalobci na podzim zrušili trestní stíhání a vrátili zpět policii k doplnění důkazů. Při pádu letadla zemřel jeden člověk, další dva byli těžce zraněni.

Policejní rada, který má případ na starost, ČTK řekl, že začátkem příštího týdne začne pilota znovu trestně stíhat. Úřad pro civilní letectví doplnil zprávu pro vyšetřování a spis je bohatší o výpovědi dalších svědků. "Podezření, že pilot spáchal trestný čin, se tím jen utvrdilo. Povinností pilota je kontrolovat před letem stroj. Kdyby to udělal pořádně, k neštěstí by nedošlo," shodl se policista s inspektory úřadu, kteří psali zprávu o havárii.

Ze zprávy leteckých inspektorů, kterou má ČTK k dispozici, vyplývá, že pilot přebíral letoun po technické prohlídce v Ostravě a měl s ním přeletět do Šumperku. Podle protokolu ze servisu měl mít v nádrži 170 litrů paliva, ve skutečnosti však zásoba benzínu byla o více než 70 litrů menší a na celý let nestačila. Ve vzduchu pak čtyřmístnému letounu vysadil motor a pilot v náročném terénu nedaleko cílového letiště nezvládl nouzové přistání.

Šéf Úřadu pro civilní letectví Boleslav Stavovčík už dříve ČTK řekl, že inspektoři nezjišťovali, proč a čí vinou mělo letadlo méně paliva, než bylo v protokolu o předání. "Zabývali jsme se pouze technickými a odbornými příčinami havárie a výsledky jsme dali policii," uvedl.

Také šumperští policisté nepátrají po tom, jakou roli hráli při havárii pracovníci ostravského servisu a zda někdo mohl palivo z letounu ukradnout. Policie tvrdí, že ani krádež nezbavuje pilota povinnosti zkontrolovat palivo před startem.

V letadle polské výroby ze 60. let seděl kromě pilota fotograf a dva letcovi přátelé, otec s dvanáctiletým synem. Fotograf po pádu letadla vyvázl bez zranění, chlapce s pilotem odvezli záchranáři ve vážném stavu do nemocnice, hochův otec nehodu nepřežil.