Václav Havel opustil Pražský hrad, Česko je bez prezidenta

Václav Havel opustil prezidentský úřad. Poslední den v nejvyšší ústavní funkci položil věnce, setkal se s premiérem Vladimírem Špidlou a šéfem sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Rozloučil se s veřejností také z televizních obrazovek. Protože se parlamentu ani napodruhé nepodařilo zvolit Havlova nástupce, je úderem nedělní půlnoci země bez prezidenta.

Některé pravomoci hlavy státu si mezi sebou rozdělí právě sociální demokraté Špidla se Zaorálkem. Jiné, jako třeba udílení milostí, na nikoho nepřejdou.

Program Havlova posledního dne v prezidentské funkci byl poměrně náročný. Přestože byla neděle, znamenala pracovní den pro něj i pro zaměstnance jeho kanceláře.

Dopoledne Havel položil věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k Památníku obětí komunismu v Motole, k pohřebišti politických vězňů v Ďáblicích a také k pomníku svatého Václava na Václavském náměstí.

V Malé pracovně na Pražském hradě se pak setkal s předsedkyní Českého statistického úřadu Marií Bohatou, která v pátek na svou funkci rezignovala.

Po obědě čekal na prezidenta setkání se Špidlou a Zaorálkem a také vojenská přehlídka na třetím nádvoří Hradu. Právě při ní měla veřejnost poslední šanci na vlastní oči vidět Havla v prezidentské funkci.

Po přehlídce se šestašedesátiletý Havel, jenž s prezidentským křeslem opustil i post vrchního velitele ozbrojených sil, setkal s představiteli armády.

Úderem nedělní půlnoci Havlovi skončilo druhé pětileté funkční období a Česká republika je bez prezidenta. Politici se nyní snaží dohodnout na všeobecně přijatelném kandidátovi. Pokud se jim to nepodaří, otevře se zřejmě cesta k přímé volbě. Havel je vůbec prvním prezidentem v historii země, který úřad opoustil řádně po vypršení mandátu. Jeho předchůdci umřeli, abdikovali, nebo byli odvoláni.

Z Pražského hradu o půlnoci zmizela i prezidentská standarta. Kvůli tomu bude první nádvoří Hradu mimořádně otevřeno pro veřejnost. Na stožáru se vlajka objeví opět v okamžiku, kdy nový prezident složí slavnostní přísahu.