Členové výboru ČSSD se jména prezidentských kandidátů zatím nedověděli

Někteří členové ústředního výkonného výboru ČSSD se v sobotu marně domáhali jmen osobností, o nichž lídři vládní koalice uvažují jako o prezidentských kandidátech. "Věc je otevřená, jednání musí dozrát," řekl novinářům předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. "Ještě neskončila koaliční jednání ani neskončilo jednání s konkrétními osobami," argumentoval místopředseda Stanislav Gross.

Dokud vládní koalice podle vicepremiéra Pavla Rychetského nebude schopná dát potenciálnímu společnému kandidátovi záruky, že ho také podpoří a "že se nebude opakovat to, co jsme zažili už dvakrát na Pražském hradě, bylo by neseriózní jakékoliv jméno dávat v plen".

Při první a druhé volbě nástupce Václava Havla se na společném kandidátovi neshodly nejen vládní strany, ale ani zákonodárci ČSSD. Značná část jich totiž v první volbě nepodpořila kandidáta ČSSD Jaroslava Bureše a ani expremiér Miloš Zeman od nich v druhé volbě nedostal všechny hlasy.

Podle Rychetského se stále hovoří o sedmi jménech. Stejně jako Špidla a členové vyjednávacího týmu ČSSD Gross a místopředseda Zdeněk Škromach je odmítl jmenovat. Na dotaz, zda se hovoří i o něm odpověděl: "Já vůbec nevím o kom se hovoří, ale pevně doufám, že kandidátem bude jiná osoba než jsem já." Vůbec nejtěžším "zadáním" pro koalici je najít odpovídajícího soupeře Václavu Klausovi, kterého posílá do třetí prezidentské volby ODS, dodal Rychetský.

Předseda organizace ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna a exposlankyně Jana Volfová se na dnešním jednání výboru domáhali, toho aby Špidla jeho členům sdělil jména osobností, o kterých se uvažuje. "Myslím, že ta poptávka po tom, aby to členové ČSSD a potažmo ústředního výboru věděli, je dost důležitá," uvedl Foldyna s tím, že to není jen jeho názor.

"Každý člen má právo vystoupit se svým názorem a požadovat odpověď," tvrdil Škromach. Volfová řekla, že se na jména kandidátů ptala Špidly, ale nedostala prý odpověď. Předseda se před novináři bránil tím, že se Volfová nezeptala v oficiální debatě. Při ní se podle Grosse zeptal pouze jediný člen výboru. "Odpovědi na tuto otázku se vyhnul, je to neobvyklé, že se o kandidátovi nejedná," trvala na svém Volfová, která už byla oblečená ve svrchníku. "Dneska už tady není co dělat," dodala.

Lídři vládní koalice jednali naposledy o prezidentském kandidátovi v pátek. Opět se mají setkat příští týden v úterý. Po páteční schůzce novinářům řekli, že by na již příštím setkání mohli dospět k nějakému výsledku.