ČSSD hledá nového kandidáta na prezidenta

Vladimír Špidla, Lubomír Zaorálek a Cyril Svoboda (zleva), Foto: ČTK

Kde se stala chyba? Ptají se sociální demokraté po druhé neúspěšné volbě prezidenta. Jaroslav Bureš i Miloš Zeman, kandidáti sociálních demokratů vypadli už v prvních kolech. Řadoví členové sociálních demokratů tvrdí, že vládní strana se zmítá v krizi. Předseda ČSSD Vladimír Špidla chce toto napětí zmírnit tím, že nalezne konečně volitelného prezidentského kandidáta. Proto svolal předsednictvo strany k jednání, které sledoval Mikuláš Kroupa.

Vladimír Špidla,  Lubomír Zaorálek a Cyril Svoboda  (zleva),  Foto: ČTK
Předsednictvo ČSSD na mimořádném zasedání zřídilo zvláštní vyjednávací skupinu, která by se měla pokusit nalézt široce přijatelného prezidentského kandidáta. Tým tvoří předseda strany Vladimír Špidla a místopředsedové Stanislav Gross a Zdeněk Škromach. Špidla však neuvedl, do kdy by měl být kandidát nalezen.

"Probírali jsme v otevřené debatě postup, který jsem zvolili, chyby, které jsem učinili. Hledali jsem řešení, které považujme za potřebné pro ČR nikoli jen ze stranického hlediska."

Stanislav Gross,  Vladimír Špidla a Zdeněk Škromach  (zleva) oznamují 'zakopání válečné sekery',  Foto: ČTK
Do vypršení prezidentského mandátu Václava Havla zbývá šest dnů. Je více než jisté, že až odejde, zůstane Hrad - zatím - prázdný. Tento týden by měli o dalším postupu jednat političtí lídři. Premiér Špidla věří, že by se Česká republika mohla nové hlavy státu dočkat ve třetím kole parlamentní volby a znovu zdůraznil, že sociální demokraté budou o prezidentském kandidátovi vyjednávat se všemi uskupeními zastoupenými ve sněmovně a senátu. Cílem je podle Špidly najít takovou osobnost, která bude přijatelná pro všechny.

"Myslím si, že se dají najít lidé, kteří mají morální a osobnostní integritu a mohou být významným symbolem našeho státu. Ať muž nebo žena, nevidím v to jako problém, který by nebyl řešitelný."

Vladimír Špidla na předsednictvu ČSSD,  Foto: ČTK
Premiér Špidla vyloučil, že by sociální demokraté byli kvůli neúspěšné volbě hlavy státu nějakým způsobem rozpolceni. Zdeněk Škromach uvedl, že na předsednictvu politici zakopali "všechny sekerky". Gross doplnil, že dokonce "velmi hluboko". Ovšem aktuální situací se během víkendu zabývali i účastníci několika krajských organizací ČSSD. Řadoví členové v kuloárech tvrdili, že stranou zmítá krize, a obvinili své lídry z porušování závazných stranických usnesení. Někteří delegáti v sobotu dokonce tvrdili, že stranické vedení čeká na blížícím se březnovém sjezdu "personální zemětřesení" a že další Špidlovo setrvání v čele strany není přípustné.