Krize ČSSD a prezidentská volba

V souvislosti s dosud neúspěšnou volbou prezidenta České republiky se často hovoří o krizi koaličních stran, především sociální demokracie, která má rozhodující počet zákonodárců. Je neschopnost zvolit prezidenta důsledkem nebo příčinou krize v sociální demokracie? Na tuto otázku hledal odpověď Jaromír Marek.

Na úvod si zrekapitulujme známá fakta. Poslední únorový den proběhne třetí kolo prezidentských voleb, obě předchozí skončila neúspěšně. Neúspěšně především pro kandidáty sociální demokracie. Vypadl Jaroslav Bureš a překvapivě hned v prvním kole i Miloš Zeman. Jiní sociálně demokratičtí kandidáti, jako například Otakar Motejl se ani do užšího výběru nedostali. Motejl neuspěl ve vnitrostranickém referendu a byť se jeho jméno často skloňovalo, oficiálním kandidátem se ani nestal. Po dvou neúspěšných kolech volby nastaly rozpaky a úpěnlivé hledání průchozích kandidátů. Objevila se trojice jmen, Illnerová, Wilhelm, Klener, vzápětí všichni tři odstoupili a socialisté přišli s více premiérem Rychetským. Je toto tápání projevem krize? Tuto otázku jsem záměrně položil muži, který dnes už stojí mimo bezprostřední vedení sociální demokracie, bývalému ministru vnitra, dnes předsedovi brněnské organizace ČSSD Václavu Grulichovi.

Václav Grulich,  foto: ČTK
"Myslím si, že špatná byla celá taktika a koncepce ČSSD při návrzích na funkci prezidenta od samého začátku. Nemělo být žádné referendum a když už bylo, mělo být lépe organizováno a propagováno. Nebylo šťastné, že tam byli čtyři kandidáti, z toho jeden zcela neznámý, jeden málo známý, třetí se kampani nevěnoval, takže zákonitě zvítězil nejznámější kandidát-Miloš Zeman. Když už se rozhodlo, že v 1.volbě bude Bureš, protože Zeman to odmítal, bylo špatně, že jej sociálně demokratičtí poslanci nepodpořili. Stejně tak měli podpořit ve 2.volbě podpořit Zemana. Kandidát ČSSD tak mohl skončit ve 3.kole, ale neměl vypadnout už v 1.kole. Navíc od našich poslanců, kteří tvrdošíjně ulpívají na představě, že by prezidentem měl být Miloš Zeman, je to nesmysl. Dnes už je jasné, že Zeman šanci nemá. Mělo by se jednat o společném kandidátovi, přijatelném pro všechny koaliční partnery."

Nicméně, zatím to nevypadá, že by to zákonodárci brali vážně. Vzpomeňme minulý týden, kdy se objevili tři kandidáti, kteří postupně zase odstupovali....je to důstojný způsob, jak vybírat kandidáty na prezidenta?

"To je celá ta nedobře volená taktika, vybrat tři kandidáty, potom nechat prosáknout jejich jména do veřejnosti a nakonec vybrat někoho čtvrtého, to je nesprávný postup. Nejprve bychom se měli na někom shodnout až potom o něm veřejně mluvit. Jinak diskreditujeme jeho osobu i celou volbu. Jako reakce se potom objevují takové nápady, jako že prezidentem měl být Gott nebo hokejista Hašek. Takto postupovat nadále nelze."

Podle některých sociálně demokratických poslanců je jednou z příčin toho, že sociálně demokratičtí zastupitelé nepodporují své vlastní kandidáty i fakt, že vedení strany s nižšími složkami nekomunikuje. Vše se děje příliš rychle a na konzultace prý není čas. Pokračuje poslanec Jiří Václavek.

Miloš Zeman na své chalupě na Vysočině,  foto: ČTK
"Myslím si, že konzultace vedení strany na úrovni poslaneckého klubu, o tom, komu dát hlas, měla být dříve."

Strana je navíc rozdělena na odpůrce a příznivce Miloše Zemana, kteří nyní dělají vše proto, aby volbu jakéhokoli jiného kandidáta zkomplikovali. Když tedy na konci minulého týdne přišlo vedení sociální demokracie s novým kandidátem, Janem Sokolem, není vůbec jisté, že bude mít podporu všech koaličních zákonodárců. Více poslanec Jiří Václavek.

"Nemyslím si, že bude problém s lidovci nebo unionisty. Může být problém s tou skupinou sociálně demokratických poslanců, kteří stále jen opakují Zeman, Zeman. I když on sám svůj boj o prezidentství vzdal."

Jan Sokol,  foto: ČTK
S podporou všech sociálně demokratických poslanců a senátorů tedy nominace Jana Sokola pravděpodobně počítat nemůže. To vyplývá i z odpovědi poslance Zdeňka Koudelky.

"Pokud má být třetí volba úspěšná, musí mít kandidát podporu větší než jen u koaličních stran. Pro podporu Jana Sokola je určující stanovisko klubu KSČM. Pokud jej podpoří, není důležité, zda budou všichni poslanci vládní koalice hlasovat pro něj. Pokud jej nepodpoří, je šance na zvolení malá."

Sociální demokracie je tedy rozdělena. Je však jedna věc, na které se shodne. 3. kolo nepřímé volby by už mělo být poslední. Pokud ani z něj nevzejde příští prezident, začnou přípravy nepřímé volby. A pokud bude prezident zvolen, je jasné, že to bude poslední český prezident volený pouze zákonodárci.