ČR a Maďarsko pro mírové řešení irácké krize

Česká republika a Maďarsko považují za nutné, aby se mezinárodní tlak na Irák zvyšoval, protože jen tak lze přinutit iráckého prezidenta Saddáma Husajna, aby odzbrojil a splnil příslušné usnesení Rady bezpečnosti OSN. Shodli se v tom v Budapešti ministři zahraničí obou zemí Cyril Svoboda a László Kovács. "Není to válečné štvaní. Rozhoduje se o tom, zda bude svět bezpečnější, když neučiníme nic, když nebudeme žádným způsobem intervenovat, když nebudeme tlačit na Sadáma Husajna, aby odzbrojil a splnil své závazky, anebo když něco uděláme. My totiž nemáme jistotu, že on znovu na nikoho nezaútočí," řekl Svoboda. Podle Kovácse "je lepší preventivně Saddáma odzbrojit, než reagovat až poté, co by případně opět na někoho zaútočil". Ministr dodal, že maďarská účast na tažení proti Iráku nevyžaduje mandát Rady bezpečnosti OSN. Svoboda potvrdil, že podmínkou nasazení českých vojáků do akce je nová rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Poslanci maďarského parlamentu budou před referendem o vstupu své země do Evropské unie osobně přesvědčovat obyvatelstvo o výhodách členství. Informoval o tom v Budapešti místopředseda zákonodárného sboru László Mandúr při setkání s ministrem Svobodou. "Ta myšlenka nás hodně zaujala. Jedná se zhruba o 50 poslanců napříč parlamentními stranami, kteří v menších skupinách budou navštěvovat města a obce a budou diskutovat s občany o členství v Evropské unii," řekl ČTK po schůzce vedoucí tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Borůvka. V Maďarsku se referendum o vstupu do Evropské unie uskuteční 12. dubna. Z průzkumu vyplývá, že tuto myšlenku podporuje zhruba 70 procent občanů. Referendum v České republice je plánováno na polovinu června.

Českého ministra zahraničních věcí na závěr jeho jednodenní oficiální návštěvy přijal odpoledne prezident Ferenc Mádl. Svoboda byl posledním významným zahraničním hostem, kterého maďarský prezident přijal ještě v budově parlamentu, kde dosud sídlil jeho úřad. Odpoledne se totiž sídlo prezidenta oficiálně přestěhovalo do Sándorova paláce na Budínském hradě, kde bude nové sídlo maďarského prezidenta.