Ministr Tvrdík: Posily odletí do Kuvajtu zřejmě do konce tohoto týdne

Ještě do konce tohoto týdne by mělo do Kuvajtu odletět 130 vojáků, kteří doplní a posílí českou jednotku působící v operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu. Řekl to ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který se ve čtvrtek přijel do Liberce s odjíždějícími vojáky rozloučit. V Kuvajtu by mělo působit 358 českých vojáků, délku mise ministr nedokázal odhadnout. Ministr především ocenil odvahu vojáků, kteří se do mise přihlásili. Na americké základně Camp Dauhá prožili loni liberečtí chemici téměř půl roku. "Vědí do čeho jdou a přesto jdou dobrovolně a ne na rozkaz," poznamenal Tvrdík při slavnostním nástupu v libereckých kasárnách. Velitele 9. roty Jiřího Gajdoše zároveň povýšil do hodnosti podplukovníka a pověřil ho velením posily. Zapojení českých chemiků v případě války považuje ministr za otázku cti. Čeští vojáci však podle něho nepůjdou do první linie. O jejich nasazení bude rozhodovat vláda na základě rezoluce OSN.

Při té příležitosti se Tvrdík rovněž zastal vojáků, kteří požádali o možnost vrátit se z Kuvajtu domů. "Rozhodně tu nejde o zbabělost, ti, kdo je tak označují, nevědí o čem mluví," zdůraznil ministr. Dodal, že život vojáka je příliš cenný a je zbytečné s ním hazardovat. Mise si nemůže dovolit nesoustředěného či jinak problematického vojáka, to by podle Tvrdíka mohlo ohrozit fungování celé jednotky a hlavně životy vojáků.

Tvrdík rovněž ujistil, že se nebude opakovat situace z války v Perském zálivu, kdy vojákům chybělo kvalitní zázemí a zajištění. "Tato země se o vás postará i v případě zranění nebo smrti, a postaráme se i o vaše rodiny," řekl vojákům. Připraven je podle něho tým lidí, kteří se budou starat o rodiny vojáků a jsou připraveni řešit jejich problémy. Po návratu budou vojáci dobře zajištěni včetně pravidelných zdravotních prohlídek.