Předsedové tří parlameních stran jednali s prezidentem Havlem

Předseda vítězné ČSSD Vladimír Špidla připustil, že požádal vicepremiéra Pavla Rychetského i některé další členy předsednictva sociální demokracie, aby vypracovali koncepty možných dohod o budoucích koaličních vládách. Řekl to po schůzce s prezidentem Václavem Havlem, u něhož se postupně scházeli předsedové stran, které získaly ve volbách nejvíce hlasů, vyjma KSČM. "Byla to konzultativní schůzka," řekl šéf ČSSD po asi dvacetiminutovém setkání, které bylo kratší, než se čekalo. Dodal, že Václav Havel se nejprve musí sejít s předsedy ostatních stran, tedy ODS a stran Koalice, pak může někomu navrhnout sestavení vlády.

Odchod občanských demokratů do opozice po jednání s prezidentem Havlem připustil předseda ODS Václav Klaus. Jednání o velké koalici ČSSD a jeho strany není podle něj na pořadu dne. "My necítíme potřebu či povinnost zásadním způsobem vstoupit do jednání koaličního typu," řekl Klaus. "Budeme v tuto chvíli vyčkávat, jak budou jednání probíhat a jestli může někdy přijít nějakým způsobem jistá chvíle pro nás, tak to určitě není dnes, zítra, pozítří," dodal Klaus.

Koalice unionistů a lidovců je připravena jednat se sociální demokracií o sestavení koaliční vlády. Po jednání s prezidentem Václavem Havlem to potvrdili šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda a předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Výzva k jednání o sestavení kabinetu ale musí podle nich přijít z Lidového domu od vítězné strany. "Bude-li nabídka od sociální demokracie, jsme připraveni jednat," potvrdil Svoboda po setkání s prezidentem. Marvanová dodala, že na nedělních jednáních stranických grémií dostala předsednictva obou stran pověření k takovému vyjednávání.