Volby jsou sice klidné ale někde jsou problémy

Policie zajistila v Chanově přes 440 obálek jen s hlasovacími lístky ČSSD. Případ vyšetřuje jako maření přípravy a průběhu voleb a porušování listovního tajemství. Z tohoto trestného činu obvinila doručovatele, jenž obálky s hlasovacími lístky roznášel. Vyhlásila i pátrání po muži z Obrnic na Mostecku, který se prý na manipulaci s volebními lístky podílel a údajně byl i iniciátorem činu. Poslanec a volební lídr ČSSD za Ústecký kraj Josef Hojdar považuje okolnosti případu za politickou sabotáž.

Magistrát v Hradci Králové se zase setkal s problémem při vydávání voličských průkazů, které umožňují lidem volit mimo trvalé bydliště. Členka skupiny Schovanky Lída Heligerová o průkaz žádala ve středu kolem 14:30, úředníci jí ho odmítli vydat s tím, že lhůta skončila ve 14:00. Podle volebního zákona ale mohla zpěvačka průkaz získat až do 16:00. Vedoucí správního odboru magistrátu Jiří Kozák chybu přiznal s tím, že špatně stanovený termín pro vydávání průkazů stanovil okresní úřad.

Novinář a podnikatel holandského původu Otakar van Gemund naopak chce v souvislosti s předvolební kampaní podat trestní oznámení a stížnost na postup policie, která ho ve čtvrtek zadržela s protestním transparentem na volebním mítinku ODS. Propuštěn byl až asi po sedmi hodinách. Van Gemund si stěžuje, že ho policisté odvlekli na stanici a neřekli mu, čím podle nich mítink ODS narušil. Míní, že pořadatelům setkání, kteří prý o policii o zásah požádali, nejvíce vadil jeho transparent - velký bílý pták, který v zobáku nesl potrhanou vlajku Evropské unie.

Obyvatelé Ústí nad Labem nevědí, kde mají volit. Při minulých volbách byla v obálce s volebními lístky i adresa volební místnosti, tentokrát nikoli. Úředníci ale tvrdí, že postupovali podle zákona: adresy volebních místností jsou vyvěšeny na úředních deskách. Mluvčí magistrátu Milan Knotek ale řekl, že kdo chtěl, měl čas adresu si zjistit.

Autor: Ivo Prokop