České parlamentní volby začnou nejdříve v Brazílii, Uruguayi a Argentině

České parlamentní volby začnou nejdříve na zastupitelských úřadech v Brazílii, Uruguayi a Argentině. Češi na americkém kontinentu budou podle volebního zákona hlasovat kvůli časovému posunu už ve čtvrtek a v pátek od 14:00 do 21:00 místního času, v ostatních světadílech pak v pátek a v sobotu. První hlasovací lístky se tedy mohou objevit ve volebních urnách už ve čtvrtek 13. června po 18:00 středoevropského času (SEČ).

Jako první se otevřou volební místnosti na velvyslanectvích a generálních konzulátech v Brasílii, Rio de Janeiru, Sao Paulu, v uruguayské metropoli Montevideu a v argentinském Buenos Aires. První den hlasování zde skončí v pátek hodinu po půlnoci SEČ, druhý den začne opět v pátek v 18:00 SEČ.

Jako poslední se v Americe otevřou pro voliče ambasáda v kostarické metropoli San José a konzulát v Los Angeles, kde hlasování začne ve čtvrtek ve 22:00 SEČ; první den voleb skončí v pátek v 05:00 SEČ. Češi zde budou mít možnost volit ještě sedm hodin od pátečních 22:00 SEČ. Na východním pobřeží USA začne první den hlasování ve 20:00 SEČ. Vyplývá to z informací, které uvádí na svých internetových stránkách ministerstvo zahraničí.

Už v pátek v poledne místního času budou moci začít hlasovat Češi v Londýně, Dublinu, Lisabonu a osmi západoafrických a severoafrických metropolích. Hlasování zde skončí v sobotu ve 13:00 SEČ; v České republice se hlasuje do sobotních 14:00.

Kvůli časovému posunu se v pátek otevřou první volební místnosti na východě Austrálie, a to v 05:00 SEČ. Hlasování skončí stejně jako na západním pobřeží USA v sobotu také v 05:00 SEČ.

O osm hodin dříve oproti Česku se otevřou pro voliče například ambasády v Tokiu a Soulu, v pátek v 07:00 SEČ se začne hlasovat v Pekingu či v Manile. O hodinu později přivítají první voliče v Hanoji či v Bangkoku. Po 08:30 SEČ se budou moci dostavit voliči k urně v Dillí, na 10:00 SEČ budou muset počkat v pákistánském Islámábádu.

Čeští vojáci v Kuvajtu budou moci odvolit stejně jako Češi v Moskvě v pátek po 12:00 SEČ, o hodinu později například v Tel Avivu, v Istanbulu nebo v Aténách.

Ve střední Evropě se začne hlasovat v pátek ve 14:00, poslední voliči budou mít šanci v sobotu rovněž před 14:00.