Strany se letos v předvolební kampani zaměří i na krajany

Internet bude zřejmě nejúčinnějším pomocníkem politických stran, které budou v letošní předvolební kampani vůbec poprvé usilovat také o přízeň českých krajanů. Volební manažeři parlamentních stran v neděli řekli, že na občany žijící v zahraničí rozhodně nezapomínají. Nějakou speciální kampaň orientovanou do světa - například inzeráty v krajanských listech - ale zatím neplánují.

Místopředseda Unie svobody-DEU Ivan Pilip předpokládá, že krajané, kteří v červnu budou volit, domácí politickou scénu sledují a znají. "To jsou lidé informovaní, které zasáhne i standardní kampaň tady u nás," soudí. Koalice lidovců a unionistů přitom spoléhá na to, že emigranti vědí, že právě tyto strany se zasazovaly o možnost občanů volit i v zahraničí.

Hlasy Čechů žijících mimo republiku hodlá získat i ODS, která byla proti volebnímu právu krajanů. "Samozřejmě se budeme snažit získat hlasy krajanů," uvedl místopředseda strany Miroslav Beneš. ODS například na svých internetových stránkách nabízí všem zájemcům zasílání novinek o činnosti a programu strany elektronickou poštou. "Nejdůležitější bude internet," soudí i místopředseda vládní sociální demokracie Karel Kobes.

I když většina občanů odešla z tehdejšího Československa kvůli nesouhlasu s komunistickým režimem, ani současná KSČM se nevzdává boje o hlasy krajanů. "Velká část jich žije na Slovensku," připomněla místopředsedkyně komunistické strany Zuzka Rujbrová. "Na Slovensku požádáme o pomoc subjekty, s nimiž spolupracujeme. Využijeme i vazby, které máme s dělnickými a komunistickými stranami ve světě," uvedla.