Dvojblok KDU-ČSL a US-DEU půjde do voleb pod názvem Koalice

KDU-ČSL a Unie svobody-Demokratická unie půjde do nadcházejících voleb pod názvem Koalice, čímž naváží na dosavadní spolupráci ze čtyřkoalice. Předsedové obou stran Cyril Svoboda a Hana Marvanová v pátek oficiálně představili i nové logo, které vychází z původního symbolu čtyřkoalice. Ze čtyřbarevné kostky vypadl po odchodu ODA jeden čtvereček i číslovka čtyři; součástí loga je namísto toho název Koalice. "Fáze sporů a konfliktů skončila," prohlásila Marvanová. Koalice chce co nejrychleji dohnat ztrátu, kterou zavinil rozpad čtyřkoalice, a rozjet předvolební kampaň. Stranické špičky přadstavily první slogan, kterým chtějí oslovit voliče: "Dáme věci do pořádku. Začali jsme u sebe".

Koalice pokračuje v původním projektu čtyřkoalice, která se minulý týden kvůli dluhu ODA rozpadla. Již nepočítá s tím, že by měla nějaké společné struktury a instituce, například lídra či stínovou vládu jako čtyřkoalice. Marvanová řekla, že Koalice má 14 krajských lídrů, také odborní garanti pracují i po rozpadu čtyřkoalice dál. Brzy chce představit i programové prohlášení.

Koalice nechce být jen pouhým dvojblokem lidovců a unionistů - uvolněná místa na kandidátkách již nabídla nezávislým osobnostem. Kompletní kandidátní listiny by měly být uzavřeny do konce února, jednání mezi stranami a občanskými iniciativami mají začít co nejdřív. I přes pokles preferencí KDU-ČSL a US-DEU věří, že jejich společné uskupení bude pro občany nadále silnou a věrohodnou alternativou ODS a ČSSD a že strany opoziční smlouvy porazí i ve volbách do sněmovny.