Podmínky, za kterých by ODA nešla do voleb, koalice nepřijímá

ODA je ochotna sama odstoupit ze společných kandidátek čtyřkoalice, ale jen za podmínky, že nebudou kandidovat ani poslanec KDU-ČSL Miroslav Kalousek a první místopředseda US/DEU Ivan Pilip. Předseda strany Michael Žantovský na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci oznámil, že tento svůj osobní názor navrhne v pondělí na jednání Ústředního sněmu ODA.

Politici KDU-ČSL i Unie svobody-DEU požadavek šéfa ODA Michaela Žantovského důrazně odmítli. Takové podmínky považují lidovci i unionisté za nepřijatelné zasahování do primárních voleb obou stran a nepřípustný nátlak v době, kdy další setrvání ODA na kandidátkách odmítá KDU-ČSL a postupně i unie. Čtyřkoalice v současné podobě s největší pravděpodobností skončí a přemění se na dvojblok lidovců a unie.

Kalousek i Pilip nepřikládají požadavku ODA velkou váhu. "Já jsem v primárních volbách ve svém volebním obvodu dostal důvěru od mnohonásobně většího počtu členů své strany, než je členů ODA v celé republice," řekl Kalousek novinářům. Pilipovi se zdá nevěrohodné, že Žantovský má k němu výhrady jen den poté, co alianci vyzval k odstoupení z kandidátek.