Česká republika splní své závazky v boji s terorismem

Místopředseda české vlády Pavel Rychetský ujistil o připravenosti České republiky splnit veškeré povinnosti, které by vyplynuly z mezinárodních závazků při protiteroristickém tažení. "Jsme připraveni poskytnout svým spojencům veškerou pomoc a podporu, včetně pomoci vojenské," řekl Rychetský na varšavské konferenci zabývající se možnostmi spolupráce v boji proti světovému terorismu. Účastníky summitu zároveň vyzval k zamyšlení, jaké formy boje proti terorismu by byly opravdu účinné a přitom by nenarušily "tak vzácně vytvořenou jednotu" euroatlantického prostoru, stejně jako většiny arabských zemí a států středního a dálného Východu. V boji s terorem je podle Rychetského především třeba zamezit jeho financování, ale i dalších forem organizovaného zločinu. Je také nutné znemožnit teroristům, aby kdekoliv nalezli bezpečné útočiště.

Americký prezident George Bush prostřednictvím satelitního přenosu z Bílého domu varoval představitele zemí východní a střední Evropy, kteří se sešli na bezpečnostní konferenci ve Varšavě a jejichž země prošly područím bývalého SSSR, že svoboda je opět ohrožena. Dnes toto ohrožení představují teroristické organizace, zdůraznil Bush. Řekl, že teroristická organizace Al-Káida Usámy bin Ládina se snaží získat chemické, biologické a jaderné zbraně. Tato teroristická síť usiluje o vyvezení "teroru do celého světa", řekl Bush. Al-Káida, obviňovaná ze zorganizování teroristických útoků na Spojené státy, podle něj operuje ve více než 60 zemích včetně některých ve střední a východní Evropě.

V závěrečné deklaraci účastníci varšavské konference odsoudili teroristické útoky na New York a Washington z letošního září. Zároveň se zavázali k boji proti terorismu ve svém regionu i za jeho hranicemi a k podpoře veškerých protiteroristických mezinárodních aktivit.