Hasiči o víkendu vyjeli k podezřelým nálezům asi desetkrát

O víkendu mnohonásobně poklesl počet hlášení, kterými lidé v celé republice od pondělí zaměstnávali hasiče a policisty kvůli nálezům podezřelých zásilek. Hasiči k nim vyjeli asi desetkrát. Paniku vyvolaly případy lidí, kteří se v USA nakazili snětí slezinnou (antraxem) z prášku, který dostali poštou. Výsledky analýz asi nebudou známy dříve než v polovině příštího týdne, řekl k tomu i mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. K nejzávažnějším poplašným zprávám za poslední tři dny patří čtyři anonymní telefonáty o uložení bomb na Havlíčkobrodsku, kde hasiči z několika budov zbytečně evakuovali celkem 575 lidí.

Anonymní telefonáty zaplavily republiku po teroristickém útoku na Spojené státy 11. září. Vyšetřovatel dosud podle policejního prezidenta Jiřího Koláře obvinil tři lidi ze šíření poplašné zprávy. Podle něj v posledním týdnu počet anonymních hrozeb klesl a nahradil je problém se zásilkami.

Zásilky a předměty, které kvůli možnému ohrožení antraxem zkoumá Státní úřad pro jadernou bezpečnost, budou spáleny jen se souhlasem policie a pošty. Obálky, jež obsahovaly podezřelý prášek, se ničit nebudou.