Kvůli hlášení anonyma o bombách v Chotěboři evakuováno 490 lidí

Celkem 490 lidí evakuovali hasiči v pátek z několika budov v Chotěboři v okrese Havlíčkův Brod, kde ve třech krátce po sobě jdoucích anonymních telefonátech někdo oznámil uložení tří bomb. "Šlo o plané poplachy," řekla vedoucí odboru pro styk s veřejností generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Hana Křivanová.

Pokud jde o podezřelé zásilky, hasiči do sobotního dopledne vyjeli ke 163 zásilkám. Nálezy se předávají Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který je zkoumá kvůli možnému ohrožení snětí slezinnou (antraxem). Lidé se neobvyklých zásilek bojí proto, že v USA se několik lidí antraxem nakazilo z prášku, který dostali poštou. Zásilky a předměty, které SÚJB prověřuje, mohou být spáleny jen se souhlasem policie a pošty. Pošta k tomu bude vydávat rozhodnutí, neboť je za zásilky zodpovědná. Policie má dohlížet na to, zda nejsou ničeny důkazy důležité v trestním řízení.

Vlnu zpráv o podezřelých předmětech odstartovalo v pondělí upozornění na bílý prášek u stanice metra Muzeum v Praze 1. Ten den počet obdobných hlášení činil 65. V úterý hasiči a policisté vyjeli ke 218 případům a ve středu ke 447. Ve čtvrtek začala vlna hlášení opadat, bylo jich něco přes 170.